El Consell resoldrà conflictes entre el Govern i els comuns
L’executiu proposa que el Consell General intercedeixi entre les administracions en casos de conflicte per projectes sensibles
La modificació de la Llei general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, la Llei del sòl, permetrà que els comuns pugui emetre informes vinculants quan s’hagi de fer una cessió de terreny gratuïta al Govern per tirar endavant un projecte d’interès nacional qualificat com a sensible. Així ho han demanat els comuns i en principi, segons va explicar la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, l’executiu no hi posaria pegues. Ara bé, en cas de donar-se una situació de bloqueig, els canvis legislatius també preveuran un sistema d’arbitratge. Naudí va explicar que per ara la proposta és que sigui el Consell General qui faci d’àrbitre. “És la via de solució que s’ha previst, però hi pot haver altre opcions”, va indicar, afegint que és una qüestió que s’haurà de parlar amb el Consell i negociar-ho en el marc de la taula nacional de transferències i competències. Naudí ho va explicar ahir a la sortida de la reunió que va mantenir amb els cònsols de les set parròquies i en la qual també van participar el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé; el de Turisme i Comerç, Francesc Camp, i el d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. En la trobada es va decidir que s’elaborarà una llista d’aquells projectes que es poden considerar sensibles, com per exemple un heliport, i pels quals, així, serà necessari l’informe de les corporacions locals. “Els comuns hem de poder dir la nostra en aquests projectes”, va assegurar el cònsol major de Canillo, que va actuar com a portaveu de les corporacions locals. La secretària d’Estat, però, es va mostrar confiada que no hi haurà gaires problemes i va indicar que s’ha decidit mirar d’enllestir la llista “al més ràpid possible”.
MobilitatD’altra banda, en la reunió també es va presentar als mandataris parroquials el contingut de l’avantprojecte de llei qualificada de col·laboració entre l’administració general i els comuns. Un text que ha de servir per establir les relacions entre les diferents institucions i organismes públics i parapúblics d’Andorra, basades en el principi general de lleialtat institucional i de col·laboració mútua. Dilluns l’executiu farà arribar la documentació a les administracions locals per tal que l’estudiïn i puguin fer-hi propostes de millora. Entre els aspectes més destacats del text hi ha el fet que a través de convenis permetrà la mobilitat dels funcionaris tant entre comuns com entre comuns i Govern. Una mobilitat, però, que tal com va assenyalar Consol Naudí s’acabarà de regular quan es faci la modificació de la Llei de la Funció Pública, un aspecte que també es va tractar a la reunió. “Crec que la mobilitat es fomentarà més quan es modifiqui la llei, però amb els conveni ja possibilitaria fer alguna mobilitat, sobretot pel que fa a comuns”, va indicar, afegint que l’objectiu és “facilitar les maneres de col·laborar”. D’altra banda, la secretària d’Estat de Relacions Institucionals va destacar que la llei “dóna moltes eines per treballar de forma conjunta, una de les més importants és la de crear mancomunitats”. Naudí va remarcar que “per als comuns serà fantàstic perquè tindran l’eina legal per a moltes coses que ja estan treballant”, com ara la recollida selectiva o la neteja de boscos. El fet de donar-li un marc legal, va assenyalar, els permetrà “anar més lluny”. Mandicó, de la seva part, va indicar que “no hi haurà gaire discrepància”, afegint que “és una llei que ens interessa a tots i el que cal és tancar-la com abans millor”. Per últim, les dues parts també van treballar sobre el projecte de creació de l’agència tributària única. El cònsol de Canillo va reiterar que finalment s’ha vist que aquesta era la millor opció, i va destacar que la feina que han fet fins ara serà útil i només cal que es trobi la manera d’incloure-la en l’organisme únic.