Els constructors proposen que la CASS inverteixi en habitatges
El gerent de l’Acoda recorda que es pot repetir l’experiència de Prada Casadet perquè és un projecte que pot tenir “rendiment”
El gerent del col·lectiu, Víctor Filloy, proposa que una alternativa interessant “seria replantejar la política d’inversions de la CASS perquè té diners posats en fons d’inversió en diferents productes financers que li donen un rendiment o no, com hem vist els últims mesos”. Una situació per la qual demana “una política d’inversions internes” i apunta, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que “una de les millors inversions, i ja ho deia Marc Forné, és l’edifici de Prada Casadet, que hi ha cua per llogar-lo perquè està molt bé i a un preu accessible”. Seguint aquesta experiència, Filloy destaca que la parapública hauria de finançar la construcció d’habitatges ja que considera que seria un projecte “que pot tenir rendiment, perquè no oblidem que hi ha demanda d’obra nova d’edificis d’alt nivell energètic, on s’inverteixi amb la màxima qualitat” i considera que aquí podria entrar en joc la Seguretat Social.
Ajudar empreses del paísEl gerent de l’Acoda va encara més lluny i proposa d’altres destinacions per al fons de vellesa de la CASS. “Per què no fer inversions en pisos o en empreses públiques o semipúbliques de les quals trauria un rendiment i estaria apostant per una viabilitat futura en aquestes empreses?”, assenyala. I comenta una altra idea que ell mateix qualifica “d’animalada” ja que es qüestiona “per què no invertir part d’aquests diners en empreses que són l’emblema del país com Vallnord, Camprabassa o Caldea, per què invertir fora quan hi ha empreses del país que ho necessiten”. Aquestes accions segons Víctor Filloy “donarien un rendiment considerable i estan deixant els diners aquí i creant llocs de treball”. El fet que puguin ser inversions arriscades que posin en perill les reserves per abonar les pensions de tots els assegurats de la CASS considera el representant dels contractistes d’obres que se solucionaria “buscant el mateix nivell de risc” i insisteix que “caldria pensar en productes interns que puguin donar una rendibilitat fiable i penso que hi són”. I afegeix una altra idea “arriscada” que consistiria a “crear amb aquests diners de la CASS un fons per a la rehabilitació d’edificis que generaria retorn perquè poses a disposició diners i cobraries interessos” i reitera que són “idees arriscades però ja hi ha fons arriscats i dic que per què no fer-ho al país”. Una altra mesura que contribuiria a generar activitat econòmica derivaria de la modificació dels plans d’urbanisme. Víctor Filloy demana als comuns que ara que s’han de revisar els textos, “els cònsols han de veure que no els entren projectes d’obra nova i llavors potser seria el moment de revisar els percentatges de cessió i les condicions”. El gerent de l’Acoda exposa que ara la majoria de corporacions estan en un 15% “i els està entrant un 0% i un 15% de 0% és 0, llavors potser caldria rebaixar per exemple al 5% i incrementar demandes a un 10% que ja serien ingressos”. I planteja que se segueixi el camí que ha iniciat la Massana de fixar la cessió en un 5% “que és una decisió encertada” perquè pot servir per tal que els propietaris vegin que és un moment per invertir i construir. Filloy apunta que alguns comuns no es decideixen a fer una rebaixa de la cessió obligatòria perquè “tenen projectes en cartera molt importants i estan esperant a ingressar aquest 15% però no acaben de tirar endavant i això està bloquejant d’altres possibles inversions a la parròquia” i insisteix a demanar una reflexió als mandataris “perquè hi hagi una rebaixa”.