En marxa dos espais per millorar l'atenció dels adolescents amb trastorns

Els serveis permetran avançar en la detecció precoç així com evitar que els joves hagin de marxar del país a tractar-se

49069.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Són dos serveis destinats a millorar l'atenció a pacients amb trastorns psiquiàtrics, i que han de permetre avançar en "la detecció precoç" així com evitar que aquests joves hagin de marxar del país a tractar-se, tal com ha destacat el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany.

Més concretament, pel que fa a l'hospital de dia tindrà deu places i permetrà que els nens que no necessiten estar 24 hores en observació puguin seguir tractament intensiu en un espai diferenciat als llits, ha explicat la Cap d'Equip d'Atenció Especialitzada de Salut Mental, la doctora Gemma Garcia Parés. I pel que fa al Servei de Rehabilitació, treballarà perquè aquests joves es puguin "reintegrar" de nou a la societat. Així doncs, pretén ser "una hospitalització parcial durant l'horari laboral" per als adolescents que no necessiten estar 24 hores en observació en un llit de l'hospital.

Els pacients que utilitzin el servei d'hospital de dia s'hi podran estar de mitjana un mes i mig per poder-los tractar des de la vessant mèdica però també psicopedagògica i terapèutica, amb la idea que un cop siguin donats d'alta, "puguin estar amb les seves famílies amb els menors riscos possibles i fer vida normal", ha destacat Garcia. Els casos més crònics o que necessitin d'un tractament més llarg, el qual es pot allargar més enllà de l'any, són els que seran derivats al SRCA. "Parlem de malalties greus, com l'esquizofrènia", ha explicat Garcia, i es treballarà per "millorar la funcionalitat de l'individu" en l'àmbit educatiu però també laboral. És a dir, que puguin poc a poc integrar-se de nou a la societat. És per aquest motiu que es treballarà interdisciplinàriament amb la participació també del Ministeri d'Educació i el d'Interior. De fet, a la inauguració d'aquest dilluns hi han estat presents els dos respectius ministres, Eric Jover i Xavier Espot.

D'altra banda, la Cap d'Àrea de Salut Mental ha explicat que dins de l'hospital de dia un professional farà una tasca de prevenció de suïcidis entre els joves amb trastorns. Vetllar per evitar-ho "és un objectiu prioritari" de l'OMS i s'ha cregut convenient començar amb els menors. Un professional de la salut mental juvenil tractarà els pacients que entrin en aquest servei i també treballarà amb les seves famílies.

Finalment, Garcia ha reconegut l'atenció a la salut mental infantojuvenil estava "infradimensionada" i que s'ha hagut d'ampliar el nombre de serveis com aquests, però també de professionals per poder donar cobertura a la població. Es volen evitar les llistes d'espera per entrar a Salut Mental infantil i també haver de seguir derivant els casos fora. "Si ho pots fer aquí, millor, evitarem cronicitat, ruptures i facilitarem que s'integrin a la societat".

L'expedient al SAAS, en marxaDurant la inauguració, Àlvarez Marfany ha explicat que l'expedient informatiu al SAAS per incompliments detectats pel Tribunal de Comptes està "en marxa". També ha informat que les irregularitats detectades ja estaven previstes que s'analitzessin al Consell d'Administració del SAAS, abans que sortís a la llum als mitjans. De fet, també ha deixat entendre que els motius de la reestructuració que ha patit el SAAS anirien en aquest sentit: "quan un Govern decideix reestructurar la direcció, és per alguna cosa".

Mental infantil i també haver de seguir derivant els casos fora. "Si ho pots fer aquí, millor, evitarem cronicitat, ruptures i facilitarem que s'integrin a la societat".

tracking