Aigua, però no per consumir
La potabilitat es determinarà avui cap al migdia, però el comú no descarta que hi hagi més talls en el subministrament si segueix plovent
Amb tot, l’aigua no serà apta per al consum humà fins avui al migdia si els resultats de les anàlisis en confirmen la potabilitat. Segons va informar ahir el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, la previsió és que les analítiques determinin cap al migdia o a l’hora de dinar si l’aigua e l’aixeta es pot beure. Fins llavors, i si no hi ha cap més ruixat fort, els ciutadans disposaran d’aigua però no en podran beure. Tanmateix, segons indiquen les previsions meteorològiques, podria tornar a ploure a mig matí i hi podria haver tempestes puntuals durant el dia. És per això que Calvet va reconèixer que hi podria haver més interrupcions del subministrament. “No descartem mai els talls”, va dir, i va afegir que anirà en funció de la intensitat de les pluges.
Ampolles per a 830 personesEls veïns d’Escaldes van anar recuperant el servei d’aigua ahir progressivament des de les vuit del matí fins a dos quarts d’una del migdia, com a mínim 18 hores després que s’hagués de tallar. Això va provocar que alguns ciutadans s’anessin a proveir de les ampolles d’aigua que va posar a disposició el comú per als residents a la parròquia. En total, es van repartir aigües a 832 persones –132 a domicili–, a les quals es va donar 10.000 litres d’aigua. Les ampolles es van distribuir al Prat Gran tot el dia des de les 11 del matí. Fins a l’hora de dinar es va arribar a formar mitja hora de cua. Enmig, veïns conformats i altres d’enfadats. Ricardo Costa no s’havia pogut ni dutxar ni fer el menjar. “N’estem farts. No pot ser que cada cop que plogui passi el mateix, i només passa a Escaldes, a altres llocs no. S’ha de resoldre el problema”, sentenciava. Tatiana Ernst, de la seva banda, agraïa la “bona atenció” i posava de manifest que “un s’adona de l’avantatge de tenir aigua quan passen coses així”. José Augusto Oliveria opinava que “haurien pogut fer una mica més des de l’últim cop que va passar” i confessava que “fa una mica de vergonya que a un país turístic com Andorra passi això i a més tan sovint”. “És denigrant”, protestava Teresa Mata després d’haver fet vint minuts de cua. “És vergonyós que haguem de venir a buscar l’aigua. Des del 1982 que sóc aquí i això no havia passat mai fins ara. L’any passat van dir que s’arreglaria i no s’ha arreglat”.
Restriccions a Sant JuliàEls problemes de terbolesa també van afectar ahir la parròquia de Sant Julià, que va haver de restringir el consum d’aigua de l’aixeta als veïns de la Urbanització Prat del Riu i d’Aixirivall. El cònsol major, Josep Vila, va afirmar que es va fer la crida “per precaució” perquè l’aigua sortia “lleugeríssimament tèrbola” però era potable. ”És la por la que ha parlat”, va dir, tot i assegurar que es podia beure “sense problema”.
L'OPOSICIÓ AVISA QUE ELS TALLS SEGUIRAN EN EL FUTUR SI NO ES BUSQUEN MÉS CAPTACIONS
Els consellers de la minoria del comú d’Escaldes-Engordany van lamentar ahir que la parròquia torni a patir talls en el subministrament i van advertir que es reproduiran en el futur si no es busquen altres fonts. La consellera del PS, Cèlia Vendrell, va assegurar en roda de premsa que les restriccions “es repetiran quan tornem a tenir pluja” a conseqüència de l’esllavissada del juliol passat que va generar sediments que es posen en moviment cada cop que plou. Vendrell va criticar ”la manca de previsió” de Capesa per no haver sabut prevenir el que podia passar i va deixar clar que els talls “només es podran evitar amb altres captacions”. Amb el dipòsit, va dir, “només tindrem més hores de reserva d’aigua, però no impedirem el problema”. El conseller de Liberals, Marc Magallon, de la seva banda, va posar de manifest que “ja sabíem que tot això tornaria a passar” i va criticar que “la situació sigui pràcticament igual que la del juliol passat”. A més, va denunciar que “en els darrers 20 anys s’hagi fet poca inversió pel que fa a l’aigua”. “Altres comuns han fet els deures; Escaldes no”, va manifestar, i va posar l’accent en la necessitat d’“accelerar” les interconnexions amb les xarxes d’Andorra la Vella i Encamp. Pel que fa al fet que hi hagi una única font, va afirmar que “és clar que no podem estar només amb una captació, calen noves connexions” i va deplorar que “estiguem a expenses de les inclemències meteorològiques”.