El pla Engega s’esgota en tres setmanes amb 122 operacions
S’aprova una nova convocatòria de 300.000 euros que es treuen de la partida del 2017
El programa d’ajuts per a l’adquisició de vehicles el cent per cent elèctrics o híbrids endollables ha tingut una vida breu. El milió d’euros destinat ha volat en només tres setmanes després que s’hagin formalitzat sol·licituds per a l’adquisició de 122 vehicles d’aquesta tipologia: 52 d’elèctrics purs i 70 d’híbrids endollables. “Són xifres molt positives, hi ha una demanda del mercat molt important”, va constatar ahir el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, que va comparèixer a la roda de premsa posterior al consell de ministres per anunciar que s’havia exhaurit l’aportació econòmica i que hi hauria ampliació, perquè “considerem que el projecte ha de tenir continuïtat” i perquè un grapat de clients interessats, si no, s’haurien quedat a fora. “Hi ha moltes persones en procés de precompra, pendents de formalitzar-la”, va assenyalar Alcobé. Així que hi haurà una nova convocatòria de 300.000 euros. La quantitat es treu de la partida prevista per a l’any que ve –el programa d’ajuts s’ha ideat per a una durada de tres anys–, que també era d’un milió d’euros. La nova convocatòria, però, té noves condicions per “afavorir el màxim nombre de persones”. Només es podrà adquirir un vehicle per beneficiari i, a més, haurà de romandre un mínim d’un any a nom de qui obtingui l’ajut. El ministre de Transports va explicar que “hi ha hagut empreses que han apostat per aquest tipus de vehicles i això ha fet que gran part de l’oferta disponible se l’hagin reservat unes quantes empreses, a banda de molts particulars”. Qui hagi adquirit ja tres o més vehicles elèctrics o híbrids endollables ja no pot beneficiar-se de la nova convocatòria. L’executiu calcula que els 300.000 euros extres significaran entre 35 i 40 vehicles nets més a les carreteres.
Tercers del rànquingAmb els resultats del programa Andorra se situa en tercera posició mundial quant a la implantació del cotxe elèctric, amb un 4,5% de penetració per darrere de Noruega (molt lluny, amb un 22,9%) i Holanda (amb un 5,2%). Alcobé també va explicar que el preu mitjà del cotxe elèctric que ha estat subvencionat puja a 30.255 euros, que amb l’ajut ha quedat en 19.796 euros. Respecte als híbrids endollables, més cars, el cost mitjà ascendeix a 43.349 euros, que amb la subvenció queda en 33.961 euros. Quant a la tipologia de vehicles adquirits, hi ha hagut una majoria de turismes (103), per 19 furgonetes o camionetes. De la partida de subvencions també se n’han beneficiat els titulars de 9 vehicles enviats a desballestar. El Govern també va informar que la setmana que ve començaran a instal·lar-se els punts de càrrega per als vehicles a la via pública.
APROVATS ELS REQUISITS PER PODER EXERCIR D'ADVOCAT
El consell de ministres va aprovar el reglament que regula els requisits per obtenir el certificat d’aptitud per exercir la professió d’advocat. Els nous lletrats necessitaran quelcom més que el màster en dret per treballar i hauran de superar dues proves sobre dret andorrà (tèorica i pràctica) i una de català si és que no tenen el nivell C1 de coneixement de la llengua. Si superen els exàmens s’enfrontaran a una nova fase que consistirà en pràctiques jurídiques d’entre 1 i 3 mesos. El temps de durada dependrà de l’experiència que acreditin. El reglament preveu exempcions, però. Un cop s’implanti el màster en dret andorrà l’estudiant que l’hagi superat no haurà de fer les proves ni tampoc les pràctiques. Per als que obtinguin el postgrau en dret andorrà –que ja fa temps que imparteix la Universitat d’Andorra– l’exempció afecta la prova teòrica i la de català. Hi haurà proves per obtenir el certificat cada sis mesos.
L'EXECUTIU COMENÇA A TREBALLAR EN UNA LLEI MARC EN MATÈRIA D'OCUPACIÓ
L’executiu va fer públiques les dades del Servei d’Ocupació corresponents al mes d’abril. El mes s’ha tancat amb 605 persones sense feina inscrites, un 16% menys que les que hi havia el mateix mes del 2015 (720). “Es manté la tendència positiva que hem estat constatant els últims tres anys”, va exposar el ministre d’Interior, Xavier Espot, que també va comparèixer a la roda de premsa posterior a la reunió de ministres. Espot va indicar que són dades que conviden a un “optimisme relatiu”, però no al “triomfalisme”, i que cal seguir treballant en les polítiques d’ocupació. En aquest sentit, va anunciar que el Govern ja ha començat a treballar en una llei marc en matèria d’ocupació que, segons va indicar, “ha d’establir des d’un punt de vista legislatiu tot el marc de polítiques actives d’ocupació”, a més de dotar de mitjans el Servei d’Ocupació. Espot va explicar que es treballarà amb els interlocutors de l’àmbit social amb la voluntat d’entrar-la a tràmit parlamentari abans que acabi l’any. El titular d’Interior va destacar que els programes d’ocupació engegats pel gabinet demòcrata s’han traduït en la creació de mil llocs de treball, i que “ara s’han d’adaptar a les noves cirmustàncies i explorar noves fórmules”. Tanmateix, Espot també va donar a conèixer les xifres d’assalariats del febrer. El mes es va tancar amb 38.229 treballadors, un 1,7% més que el 2015.