Els laboratoris clínics en peu de guerra pel permís a Echevarne
Els centres nacionals signen una carta conjunta a Govern contra el permís que s’ha donat per exercir al laboratori Echevarne
A la carta s’expressen diferents circumstàncies que es comuniquen a l’executiu perquè les tingui en compte. D’entrada es pregunta quin tipus d’autorització acompanya la instal·lació d’Echevarne, per saber si és inversió estrangera o s’ha fet a través d’un andorrà (Govern ja va comunicar que s’havia autoritzat com a inversió estrangera). La pregunta està lligada a saber qui és el propietari real i qui és el llicenciat que té la titulació suficient per poder rebre una autorització de laboratori clínic. Els set laboratoris del país convencionats a la CASS (Clíniques Genoma, Clíniques Delta, Altimir, Pasteur II, Dr. Álvarez Marfany, Bio-Centre i Biolab) consideren que Echevarne no aporta res al sector. Per tant, segons fonts de tres centres, els “sobta” que es doni aquest permís, especialment quan Govern els havia tramès que no es donarien més autoritzacions. Aquesta afirmació està vinculada, segons les fonts dels laboratoris, a l’època en què es va negociar la rebaixa dels preus de les anàlisis. Asseguren que Lluís Burgués els va destacar que fins i tot ja hi havia massa laboratoris clínics oberts per les necessitats de la població (cal tenir en compte que a banda dels privats l’hospital en té un que gairebé podria atendre tota la població). Segons aquestes fonts, Burgués els va garantir que com que havien comprovat que a major nombre de professionals (o de laboratoris) en un sector més creixia la despesa s’havia decidit no donar més permisos que impliquin que la CASS hagi de convencionar-los. Amb aquests antecedents des del sector no s’entén perquè ara s’ha donat l’autorització a Echevarne. Fonts properes a l’executiu van manifestar que en realitat els laboratoris privats estan buscant la possibilitat que es decideixi no convencionar el laboratori Echevarne. De moment el nou negoci ja està situat al carrer Prat de la Creu, però a hores d’ara encara no consta com a centre convencionat a la Seguretat Social. Des del col·lectiu de laboratoris s’insisteix que la voluntat és saber exactament com ha anat aquest procés i al mateix temps fer saber a Govern el malestar per aquesta autorització.
POR A L'ÚS MASSIU DE L'ANÀLISI 'ON-LINE' PER REDUIR ELS COSTOS
El malestar entre el sector dels laboratoris per la instal·lació d’Echevarne ve de lluny. Quan el Diari va revelar el 8 de febrer d’enguany que l’empresa espanyola s’instal·laria a Andorra ja s’incloïen les primeres manifestacions contràries per part del sector. Una de les principals preocupacions que han mostrat els laboratoris nacionals és la possibilitat que té Echevarne d’utilitzar les sinergies amb els centres espanyols del mateix grup. Aquest ús massiu de les anàlisis on-line, segons fonts del sector, podria significar una reducció de costos enfront empreses que no tenen sucursals o cases mare a l’estranger. Echevarne és un gegant en el món dels laboratoris espanyols i està considerada com la segona cadena més important del país veí. La potència del grup li permet oferir 3.500 tipus d’anàlisis clíniques, 500 en l’àrea de veterinària i 1.600 en el sector industrial. Una aproximació indica que Echevarne realitza uns 25 milions d’analítiques anuals entre tots els centres del grup. Echevarne, segons van explicar fonts properes a l’empresa, es planteja l’arribada a Andorra com un pas intermedi per al projecte de desenvolupament cap a altres països europeus més enllà d’Espanya i Portugal. El projecte inicial passa per establir un centre a Andorra amb cinc professionals i l’amplitud d’oferta que permet l’operativa del grup. Més endavant l’empresa es plantejarà si aposta o no per créixer.