Salut pública

Reclamació de 565 afectats de l'aigua d'Arinsal

El col·lectiu que agrupa afectats tanca la recollida d’adhesions i s’adreçarà a final de setmana a Eden Springs per exigir una indemnització.

Reclamació de 565 afectats de l'aigua d'ArinsalXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un total de 565 afectats pel brot de gastroenteritis originat per l’aigua d’Arinsal s’han sumat a la demanda que prepara el Col·lectiu Ronda contra la distribuïdora, Eden Springs, pels perjudicis causats. La plataforma ja ha tancat la recollida d’adhesions i preveu adreçar-se, a finals de setmana, a l’empresa espanyola per intentar arribar a un consens i evitar els tribunals.

Des de la plataforma destacaven ahir el seguiment de la protesta, a la qual s’haurien sumat un de cada set casos detectats pel departament de Salut de Catalunya. El brot es va donar per tancat amb 4.136 persones afectades de 381 empreses ubicades en diferents municipis de les demarcacions de Tarragona i Barcelona. Aquests dies, el col·lectiu acabarà d’analitzar tota la documentació presentada –s’ha demanat als afectats els informes mèdics així com les baixes mèdiques, en el supòsit d’haver-la agafat– per tal d’acabar d’elaborar la demanda.

Plusos pels casos greus

Col·lectiu Ronda reclamarà 150 euros per dia d’impediment per afectat pels perjudicis que els va causar la intoxicació. Entre els aspectes que resten encara per detallar són els plusos que s’exigirà pels casos més greus, és a dir, les persones que van patir recaigudes passades les 48 hores que teòricament durava el virus o en aquells casos en els quals va ser necessari l’hospitalització. Des de la plataforma, però, destaquen que són una minoria dels casos que els han fet arribar i que estranyament superen la mitja dotzena.

El col·lectiu manté la voluntat de responsabilitzar l’empresa distribuïdora per la intoxicació, malgrat que s’hagi demostrat que l’origen es va produir pel norovirus detectat a la font d’Arinsal. Ho faran acollint-se a la llei del consumidor catalana, en concepte de responsabilitat solidària. Eden Springs haurà de decidir, a continuació, si reclama a l’empresa andorrana, decisió que a hores d’ara encara no han pres.

REPORTAGE

Víctimes del destí

l’empresa ni tan sols tenim aquesta aigua”, explica la Clara Cardona, una de les 4.136 víctimes del brot de gastroenteritis a Catalunya. Li tocava revisió mèdica a la feina i, desafortunadament, el centre mèdic privat on se la va anar fer sí que es proveïa d’aigua de la font d’Arinsal.

Cardona va beure un got d’aigua per poder-se fer l’anàlisi d’orina. Trenta hores després va començar a trobar-se malament. Una amiga, que exerceix de metge, li va suggerir un medicament per aturar els vòmits, i va anar a treballar. Dos dies després, esclatava la notícia del brot de gastroenteritis a Catalunya. Va ser la metgessa qui li va demanar per “l’aigua de la feina” i va lligar caps. Va trucar al centre mèdic i “només despenjar em van reconèixer que tenien l’aigua contaminada. Em vaig indignar molt perquè podien haver avisat els afectats”.

També Joaquín Jordan va ser víctima col·lateral. En el seu cas, el virus li va dur la seva parella a casa, empleada d’una empresa on sí que es distribuïa l’aigua. Primer va ser ella qui el va agafar, l’endemà ell estava igual. Ella i quatre dels seus sis companys de feina es van haver d’agafar la baixa mèdica. Ell, autònom, no li va quedar més remei que seguir treballant. Jordan va saber del brot pels mitjans de comunicació. Va ser “la falta de respostes” i la necessitat d’anar a l’una el que el va dur a crear un grup al Facebook per agrupar les víctimes que ja suma un centenar de membres. Col·lectiu Ronda es va posar en contacte amb ells i bona part dels integrants s’han acabat afegint a la demanda col·lectiva.

En Jesús Gómez es va intoxicar com pràcticament tota la seva empresa, uns 300 treballadors d’un laboratori de Sant Cugat del Vallès. En el seu cas, va estar quatre dies de baixa. Explica, però, que dos dels seus companys sí que van haver de ser hospitalitzats. Quan va conèixer la demanda del Col·lectiu Ronda, s’hi va sumar sense pensar-s’ho. “No sé si aconseguirem res, però és que em sembla molt greu que amb tots els controls sanitaris que es fan avui en dia pugui passar una cosa com aquesta”, es queixa.

tracking