Consell de ministres
El Govern passa a l'ofensiva judicial en la causa de BPA
L’executiu ha sol·licitat ser actor civil a la causa penal oberta per la batlle Canòlich Mingorance arran de la publicació de la nota de la FinCEN
Encarrilada la resolució de BPA, el Govern ha decidit passar a l’acció i ha presentat una demanda a la Batllia per constituir-se com a actor civil en la causa penal oberta per la batlle Canòlich Mingorance per l’afer BPA. Així ho va avançar el ministre portaveu, Jordi Cinca, apel·lant als “danys materials i morals” que ha causat el cas “a la plaça financera i a tot el conjunt del país”.
La petició es va fer ahir el migdia i ara la justícia haurà de decidir si l’admet a tràmit. Cinca va justificar que es tracta d’una qüestió de “responsabilitat”. Va explicar que “fins ara els esforços s’han centrat en l’acompanyament del procés de resolució”. Va recordar els objectius fixats per l’executiu: evitar el contagi a la resta de la plaça financera, salvaguardar els estalvis dels clients i el màxim dels llocs de treball.
Cinca va insistir en com la “reputació” del país s’ha vist afectada. Per aquesta raó, va anunciar que l’executiu passava a la càrrega amb la voluntat de sumar-se a aquest plet, tot avançant, ja que no podria ser l’únic. “L’actitud, fins ara, era defensar-se. Ara es vol fer un pas més i exigim responsabilitats pels danys soferts”, va afegir.
El lletrat Manuel Pujadas és qui representarà l’executiu. En cas que la petició sigui admesa, l’executiu “podrà disposar de la informació que forma part del sumari i avaluar els següents passos”, va aclarir, tot afegint que “no serem espectadors i es podrien articular més demandes si es creu oportú”.
Danys no quantificats
Cinca no va concretar contra qui va la demanda. “Diverses persones, Joan Pau Miquel i les altres parts implicades”, va dir. Es tracta del procediment penal que va obrir la batlle arran de la nota de la FinCEN del 10 de març del 2015 per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a l’entitat bancària “i tots els procediments que s’han derivat”, com ara el cas Petrov o Emperador.
El ministre portaveu no va voler entrar a especificar quines responsabilitats podria exigir als encausats. “No és encara el moment, ja s’anirà concretant. Primer de tot, s’ha d’admetre a tràmit”. Va assenyalar que, en cas que sigui així, es podrà concretar la reclamació. Paral·lelament, però, sí que va remarcar que, a hores d’ara, hi ha unes “evidències” que són quantificables, com ara les que han anat lligades a les accions que ha hagut d’engegar Govern per afrontar el procés de resolució. “El suport jurídic o el projecte de llei”, va enumerar.
Segons Cinca, un cas com el de BPA, en un altre sector, no hauria tingut la mateixa afectació. Però en aquesta situació “té repercussió al conjunt de l’Estat. El país ha hagut d’assumir costos i gestionar uns riscos que l’han posat en perill”, va afegir.
CINCA, SORPRÈS SOBRE EL FET QUE FERRER SIGUI L'ADVOCADA DE RAIFFEISEN.AD
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va reconèixer que l’ha sorprès que l’exministra de Salut, Rosa Ferrer, sigui la lletrada de la cooperativa Raiffeisen.ad en els processos que han engegat contra les institucions andorranes pel procés de resolució de BPA. “Realment aquest procés ens està permetent veure coses que sobten però, en tot cas, cadascú ja les valorarà com cregui oportú”.
Tot i reconèixer que “no em toca a mi valorar-ho”, el ministre sí que va recordar que la seva excompanya a l’executiu “era ministra en l’inici de la legislatura, marcada per l’esclat de l’afer”. Va recordar que durant els nou mesos que l’advocada va ser a l’executiu “es va presentar el projecte de llei que ha donat peu a la resolució”. Va apel·lar, doncs, a un possible conflicte d’interessos en assenyalar que”ella va viure aquests debats interns sobre el secret de Govern i va participar d’aquest procés fins que va deixar les seves responsabilitats”. Finalment, però, va recordar que “és una professional del dret així que ha de fer el que cregui oportú i no és a mi qui toca valorar-ho”.
EL MININISTRE DIU QUE EL TC, PER L'INFORME DE L'INAF, NO QÜESTIONA EL PROCÉS
La sentència del Tribunal Constitucional que obliga l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) a entregar als accionistes majoritaris de BPA, els germans Higini i Ramon Cierco, l’informe que assenyala que l’entitat bancària era inviable, “no qüestiona la resolució. Diu que han de poder conèixer l’informe per poder pronunciar-se. Per tant, l’INAF haurà de lliurar-lo”, va assenyalar el ministre portaveu, Jordi Cinca.
Des de l’oposició van qüestionar que la resolució del TC manifesta l’opacitat del procés. Cinca va insistir, però, que el document posa de manifest que l’entitat “no era viable” i que després d’analitzar les possibles solucions, va veure que no era possible “la recapitalització” i es va decantar per la resolució. “Opta pel que creu més oportú”, va afegir.
Tot i que la sentència és desfavorable a l’INAF, el ministre va assegurar que “respecto el que ha dit el Tribunal Constitucional”. En aquest sentit, va afegir, “si creu que s’ha de conèixer, el que toca és fer complir la sentència perquè el procés pugui continuar”.