Laboral

DA estudia que les cotitzacions dels autònoms depenguin dels ingressos

Conjuntament amb el Govern, la formació analitza tres models diferents per establir un nou sistema que s’ajusti més “a la realitat”

DA estudia que les cotitzacions dels autònoms depenguin dels ingressosXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates d’Andorra i Govern han començat a estudiar la possibilitat que es modifiqui el sistema de càlcul de les cotitzacions dels autònoms. El tema es va obrir en el darrer debat d’orientació política, on a instàncies de DA es va encomanar a l’executiu que es busquin noves fórmules que “donin resposta a una problemàtica” del col·lectiu “que es troba en una situació complexa”, segons reconeix Marc Ballestà, conseller general del partit governamental. El canvi, però, encara es troba en una “fase embrionària”, tal com asseguren des de la formació. Amb el canvi, doncs, DA vol que “les cotitzacions s’adeqüin a la realitat, establint una progressivitat, tal com tenen ara els assalariats” i que a la vegada “mantinguin la sostenibilitat del sistema”. A banda del partit majoritari, també van donar suport a la proposta el PS i SDP.

Sobre la taula hi ha, a hores d’ara, tres propostes de càlcul. Qualsevol d’aquests sistemes hauria de resoldre una problemàtica que fa que “autònoms amb un nivell d’ingressos baix paguen una cotització elevada, i al revés”, indica Ballestà.

Per un costat les dues opcions que es van aprovar al Consell General. Una fa referència que les cotitzacions es comptin en funció dels ingressos dels autònoms. És a dir, qui més ingressi, més pagarà. Establint, això sí, una mena de taula salarial per trams. És un sistema amb algunes similituds amb l’actual, que preveu quatre trams de pagament de la quota en base al percentatge (25%, 50%, 75% i 100%) del salari mitjà. A efectes pràctics, però, tal com apunta Ballestà, “la majoria de gent paga el 100%”. Una quota que puja a 434,15 euros al mes.

La segona possibilitat aniria en funció del sector econòmic en el qual treballi l’autònom. Aquesta opció obligaria a establir diferents modalitats laborals i adaptar-les als ingressos de cadascuna d’elles, que se sabrien a partir “dels salaris mitjans dels diferents col·lectius”, detalla Ballestà. La via, però, ja ha rebut les primeres crítiques. En concret del portaveu de l’Associació de Comptables del Principat (ACP), Miquel Calsina, que considera que en el seu cas “podria ser un greu perjudici”. “Si se’ns inclogués en el sector financer implicaria que hauríem de pagar el mateix que un banquer, que potser ingressa 4.400 euros al mes”, exemplifica.

Calsina es mostra més partidari del tercer model que també s’està analitzant: “Crec que el que s’hauria de fer és agafar el sistema d’altres països que fan pagar en funció del que ingresses, amb un mínim i un màxim”. Aquesta opció és la que s’utilitza, per exemple, a Espanya.

Aquests “mínims i màxims” per Ballestà haurien d’estar relacionats amb l’aportació a la branca de la jubilació de la quota. En aquest sentit, assenyala que “no tenen perquè canviar-se els percentatges de les branques, la filosofia seria respectar-los”. En relació amb aquest aspecte, el president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, adverteix que “un nou augment de la quota és impensable, si hi ha alguna modificació ha de ser per reduir-la”. Aleix emfatitza que “potser caldria que els polítics coneguessin més la nostra realitat abans de fer canvis com aquest darrer, que estan acabant amb els empresaris”, assegura en referència a l’augment de les aportacions a la CASS. Actualment la branca de jubilació té una cotització del 12%, mentre que a la general és del 10%.

tracking