Reportatge
Premis als lluitadors
La vida de Pere Capdevila és una història de superació i de lluita constant. Un exemple que l’inconformisme no té barreres o, com a mínim, ell les ha superat totes. Capdevila pateix una discapacitat funcional produïda arran d’un accident que va patir al 1978. Però això no li ha suposat cap obstacle per lluitar pels seus drets i els d’altres persones com ell. Per això, ahir va obtenir el premi en memòria a Antoni Rogel 2016 en reconeixement a l’esforç personal i en la integració en la vida social i participativa que atorga la Federació Andorrana d’Associacions amb Discapacitat (FAAD). Jacint Risco, gerent de la FAAD, va definir Capdevila com una d’aquestes persones “inconformistes i que no saben estar al llit per lluitar pels seus drets”. Quan Capdevila va començar la seva batalla personal, Risco va destacar que era un moment en què “les persones amb diversitats funcionals eren desconegudes al país, no gaudien de drets”.
Això, precisament, ho va recordar Capdevila durant un discurs carregat de bon humor que va pronunciar després de recollir el premi. Al 1981, Capdevila va iniciar un dels seus combats que, finalment, va guanyar: aconseguir que les persones majors de 18 anys amb alguna discapacitat poguessin rebre una pensió.
“No volia el premi, ni cap reconeixement, però l’amistat amb l’Antoni (Rogel) era molt gran”, va ressaltar. Amb Rogel, Capdevila va fundar el 1989 l’Associació de Minusvàlids i Disminuïts d’Andorra (Amida). El fill de Rogel, Evarist, amb una discapacitat funcional també per un accident, va ser l’encarregat de presentar l’acte junt amb Risco. La figura del seu pare va ser omnipresent. Antoni Rogel, que va morir al 2010, va ser pioner en la lluita en favor dels discapacitats a Andorra i, a més d’Amida, va crear i presidir la FAAD.
L’altre premiat de la vetllada va ser Lluís Samper, reconegut per la seva tasca en defensa de les persones amb diversitat funcional. Samper, actualment, és vicepresident de la Federació de Gent Gran del Principat d’Andorra i membre del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, però també ha estat dirigent de l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer i president de la FAAD. “Sembla que les piles no se li acabin”, va bromejar Risco. Samper va dedicar el premi a aquelles persones “altruistes que dediquen una part del seu temps a la resta de la humanitat” alhora que va lamentar que “la societat està molt mancada de persones voluntàries”.