Alerta sanitària
Salut investiga dos possibles casos d'afectats d'enterovirus
Salut investiga si dos menors estan afectats i està en espera de conèixer el resultat de les analítiques per saber-ne la gravetat
El ministeri de Salut està investigant dos casos de dos menors que podrien estar relacionats amb l’enterovirus. De moment no es té constància de cap cas diagnosticat i s’està en espera que les analítiques que s’han realitzat als dos nens confirmin o no que es tracta d’una infecció per aquest microorganisme que pot afectar el cervell en els casos més greus i que es circumscriu a les vies respiratòries o al sistema digestiu en els casos més benignes. Les analítiques, en el cas que es tracti d’una afecció per enterovirus, també hauran de confirmar si es tracta de casos lleus o greus. Salut ja ha contactat amb els metges que han tractat els dos menors perquè els comuniquin el resultat de les analítiques quan tinguin els resultats. Fins que els dos casos no estiguin diagnosticats, el Govern no donarà cap informació respecte a la situació dels dos menors afectats.
Des del ministeri de Salut es va fer una crida a la calma a la població i es va recordar que és habitual que cada any hi hagi al Principat algun cas relacionat amb aquest microorganisme. Des del Govern es va matisar que si es confirmen aquests dos casos no tindrien perquè ser obligatòriament greus i que si finalment són lleus es trobarien dins de la normalitat.
Salut va recordar als facultatius l’obligació d’informar l’àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància si es detecta algun cas d’enterovirus. El ministeri, van indicar des de l’executiu, ha fet una comunicació als metges i als especialistes on se’ls recorda l’obligació d’informar. Des del Govern també es va assenyalar que el ministeri estarà vigilant davant la possibilitat que hi pugui haver algun cas greu al Principat per tal de controlar el brot.
És habitual que els enterovirus irrompin al Principat i a països veïns com Espanya i França quan arriba la primavera o la tardor. La seva acció normalment es circumscriu en processos vírics respiratoris o digestius, d’una durada no superior als sis o set dies. Aquest virus, en algunes formes, pot donar lloc a meningitis limfocitàries, l’afectació menys greu d’entre totes les que es poden produir. Encara hi pot haver una forma d’aquesta afectació vírica encara més agressiva. L’enterovirus D68 que causa encefalitis, una inflamació del cervell aguda i agressiva.
Transmissió per la brutícia
Els enterovirus es transmeten a través de la brutícia que s’acumula a les mans, així que convé rentar-les amb freqüència, i, de manera especial, en manipular caques o qualsevol residu corporal, com són els vòmits o la mucositat respiratòria. Aquests són els focus que cal vigilar per evitar la infecció.
CATALUNYA DETECTA 48 NENS AFECTATS, CINC D'ELLS MOLT GREUS
Redacció - Barcelona
El departament de Salut de la Generalitat ha detectat, fins ara, un total de 48 pacients afectats, tots menors i dels quals 21 continuen ingressats, per enterovirus en els hospitals de Catalunya des de mitjan abril, quan va començar aquest brot. Ho va assegurar ahir el doctor Carlos Rodrigo, cap del Servei de Pediatria de l’hospital de la Vall d’Hebron, de Barcelona, durant una roda de premsa convocada al departament de Salut de la Generalitat per informar sobre aquest tipus de virus, que ha portat nou nens a la unitat de cures intensives, dels quals cinc han estat molt greus. Actualment, només dos menors romanen a la unitat de cures intensives en hospitals de Barcelona, un d’ells a causa de les seqüeles de l’enterovirus i un altre, menys greu, per la pròpia malaltia.
En la roda de premsa es va informar que s’ha aconseguit identificar el causant d’aquest brot d’enterovirus, l’anomenat A71. Aquest tipus de virus ja s’ha confirmat, en laboratori, en dos dels casos registrats a Catalunya i es preveu que ho sigui en altres 15 casos, va indicar, per la qual cosa es podrà parlar de brot “en les pròximes hores”.
Els metges han detectat que, en els casos registrats a Catalunya en l’últim mes i mig, el virus afecta una zona del cervell, l’anomenat romboencèfal, que és on se centren funcions vitals, com la deglució, la parla i la respiració, entre d’altres, va precisar Rodrigo, que poden quedar afectades.
El pediatre va desvincular aquests 48 casos d’una altra infecció per enterovirus tipus D68 que es va diagnosticar a una nena el passat mes de febrer i que va resultar ser “excepcionalment greu”. La petita està ingressada a l’Institut Guttmann de la capital catalana, especialitzat en rehabilitació, i té greus seqüeles neurològiques.