Alerta sanitària

Salut confirma dos casos lleus d'enterovirus i descarta un brot

Els menors, un amb atàxia i l’altre amb meningitis, han rebut l’alta i se’ls fa seguiment ambulatori

Salut confirma dos casos lleus d'enterovirus i descarta un brotFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut va confirmar ahir la detecció de dos casos de menors afectats per enterovirus. Es tracta de dos infants de 2 i 3 anys que ja han rebut l’alta mèdica i ara se’ls fa seguiment ambulatori. Amb tot, des del ministeri es va voler deixar clar que no es tracta de casos greus i que tampoc han deixat seqüeles. A més, van assegurar que no es pot parlar que hi hagi un brot epidemiològic. Un dels casos es va declarar a les autoritats perquè s’havia detectat una sospita de meningitis –patologia de declaració obligatòria– i llavors s’inicia el procés d’enquesta epidemiològica. Així es va descartar que es tractés d’una infecció bacteriana que requereix mesures preventives, sinó que era d’origen víric. A l’altre menor se li va diagnosticar atàxia, una patologia que es considera habitual i que no és de declaració obligatòria. Amb tot, “per la situació que afecta Catalunya, es van fer les proves diagnòstiques per buscar si l’origen era un enterovirus”, va indicar Eduardo Arisa, neuropediatra de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

De la seva banda, el director de Salut, Josep Casals, va afirmar que “estem en una època de l’any que són habituals les afeccions víriques, però en cap cas s’ha detectat una sobrefreqüentació de pacients a l’hospital”. En aquest sentit va remarcar que “davant la situació excepcional s’ha reforçat la vigilància” i és per aquest motiu que fins que la situació es normalitzi –l’aparició de 48 casos a Catalunya ha aixecat l’alarma– es demana que es notifiquin tots els casos. Arisa va assegurar que aquest any els dos únics casos detectats a Andorra d’enterovirus són els d’aquests dos infants.

Protocol

Casals va remarcar que tot i aquestes mesures excepcionals no tenen previsió de canviar els protocols. “Sense una evidència sòlida no es canviaran. Hem de veure si es donen més casos i quina evolució tenen. Si finalment en l’àmbit internacional es decideix modificar els protocols, també ho faríem, però ara la situació no ho justifica”, va assegurar el director de Salut. D’aquesta manera va explicar que d’infeccions per virus o enterovirus “sempre n’hi ha, però no són de declaració obligatòria perquè l’habitual és que siguin infeccions secundàries”. El neuropediatra, a més, va aclarir que els caos d’atàxia, per exemple, acostumen a ser “benignes” i no requereixen de cap tractament especial, ara bé, “si l’evolució no és la que esperem, llavors sí que s’analitza més a fons el que passa”.

De fet, Casals va fer especial incidència en el fet que “la situació és de normalitat, no d’excepcionalitat. Tenim uns professionals preparats per atendre aquestes afeccions i ho han fet sempre ja que es produeixen de forma constant”. En el mateix sentit es va manifestar Arisa, assegurant que “no podem parlar de brot. Estem en un nombre de casos habitual, no tenim un brot epidemiològic com a Catalunya”. Precisament va apuntar que “sí que sobta que a Catalunya s’hagin donat tots aquests casos a la vegada i que siguin tant greus”. Així va exposar que ara caldrà determinar “quin enterovirus és i perquè s’han produït”. També el ministeri de Salut té previst fer analítiques de les mostres del virus recollides per tal de seqüenciar-lo i determinar de quin tipus es tracta.

Recomanacions

Davant la preocupació existent, el ministeri de Salut ha posat a disposició de la ciutadania un paquet d’informació especial a la seva pàgina web sobre els enterovirus. A més, Josep Casals va recordar que “la millor manera d’evitar aquestes afeccions és a través d’una higiene correcta, sobretot rentar-se les mans i assegurant que els nens es moquin amb materials d’un sol ús”. Amb tot, no hi ha risc de contagi i, per tant, es va fer una crida a la calma perquè no es preveu que la situació hagi d’empitjorar.

tracking