Sistema financer
La Batllia investiga 6 casos de sud-americans a BPA
Hi ha tres trames relacionades amb Mèxic, dues de les quals amb vincles al Cártel de Sinaloa.
La Batllia està investigant onze causes diferents per presumpte blanqueig de capitals a través de comptes amb Banca Privada d’Andorra. Segons el resum realitzat per les autoritats, aquestes onze causes, relacionades amb la principal de Joan Pau Miquel per estar suposadament al capdavant d’una estructura organitzada per blanquejar, s’estan treballant paral·lelament perquè van tenint incidència directe en tot l’entramat. Això significa que hi ha altres investigacions obertes però que no estan relacionades amb la trama principal perquè no tenen afectació. Un exemple podria ser la causa oberta per la no declaració de milions d’euros pagats en negre per BPA en suposades primes a alguns dels seus empleats i que mai van ser declarats a la Seguretat Social.
S’ha de tenir en compte que la causa principal ja és el primer cas i per tant se’n deriven deu. Més de la meitat, sis, estan relacionades amb presumpte blanqueig de capitals vinculat a ciutadans i territoris sud-americans. El més repetit és Mèxic que en té tres i després els altres tres estan relacionats amb Brasil, Veneçuela i Uruguai, respectivament.
De les tres causes relacionades amb Mèxic n’hi ha dues amb presumptes vinculacions al Cártel de Sinaloa. Una d’elles ha estat anomenada precisament Sinaloa i s’hi investiga persones públiques que podrien haver netejat fins a sis milions d’euros que presumptament estarien relacionats inicialment amb el narcotràfic. En aquest cas es produeixen operacions back to back de Mèxic a Andorra i posteriorment a Mèxic. Aquest sistema es desenvolupa demanant crèdits que no es necessiten perquè es té saldo suficient. Els diners es repatrien a Mèxic com a préstec i no com a capital del client. La segona trama vinculada presumptament a Sinaloa investiga un advocat mexicà suposadament lligat al Cártel que hauria mogut desenes de milions de dòlars per Banca Privada en només uns mesos. I la tercera es diu operació Mèxic i hi ha diversos mexicans investigats per blanqueig per adquisició d’immobles. I hi ha un polític mexicà també presumptament implicat.
La trama vinculada al Brasil és l’operació Pernanbuco. Aquí també hi ha desenes de milions de dòlars que s’haurien netejat a través de comptes de Banca Privada. Els diners estan vinculats a la corrupció política destapada amb la investigació brasilera sobre Petrobras. És el cas que indirectament està posant en entredit la presidenta Dilma Roussef.
L’operació Taupa és la que es refereix a personalitats públiques veneçolanes. Aquí ja es tracta de milers de milions de dòlars presumptament blanquejats. Els diners haurien sortit de tot l’entorn de Petróleos de Venezuela (PDVSA) i hi hauria suborns que haurien pagat empreses xineses a l’entorn de Diego Salazar (cosí de l’expresident de PDVSA) a canvi de contractes milionaris per fer obres públiques al país sud-americà. L’últim cas s’anomena Brisa Tropical i hi ha dos vessants. Per una banda s’està investigant una sèrie d’inversions immobiliàries a Uruguai i de l’altre hi ha possible blanqueig a partir de la venda de joies a Espanya. En total en aquest cas s’haurien mogut uns deu milions d’euros.