Treball
Les quotes donen resposta a la contractació de l'hostaleria
A alguns treballadors de la campanya d’hivern se’ls ha tramitat una nova autorització per a l’estiu
El sector hoteler ja ha començat les contractacions de temporers de cara a la temporada d’estiu. Per ara, sense incidències ni dificultats amb les quotes marcades per al departament d’Immigració. Així ho explica el portaveu de la Unió Hotelera d’Andorra, Oscar Julian, que malgrat no disposar de xifres sobre el nombre de treballadors que els establiments han seleccionat fins ara, afirma que “no em consta que hi hagi hagut problemes entre hotels i Govern”.
Fa poc més d’un mes la patronal va estimar que de cara a la campanya d’estiu el gremi necessitaria contractar uns 450 treballadors per poder atendre els turistes i visitants que s’espera que hi hagi al país. La previsió es va fer “a partir de parlar amb els diferents responsables dels establiments”, apunta el portaveu. Una xifra que va topar d’entrada amb la quota marcada per l’executiu, que fixava en 498 per a tots els sectors el nombre de permisos que donaria. Aquesta circumstància va aixecar queixes del sector hoteler, que ho va considerar insuficient.
Els problemes podrien arribar més endavant. En concret a principis de juliol, que és quan se signen bona part dels contractes d’estiu, fet que implica de retruc ocupar la plaça de la quota d’Immigració. Julian, de tota manera, no creu que acabi suposant un inconvenient i destaca la bona relació entre la patronal i l’executiu per dialogar i trobar solucions per tal de poder ampliar, si cal, el nombre d’autoritzacions, com ha passat en anys anteriors. En aquest sentit, el portaveu de l’associació es mostra optimista i creu que “tots els hotels podran obrir amb normalitat”.
Treballadors de l’hivern
Per ara, els únics impediments que hi ha hagut han estat principalment de caràcter burocràtic, però segons apunta Julian “de moment s’estan resolent o estan en vies de resoldre’s favorablement”.
Una altra dificultat que anunciaven fa unes setmanes els empresaris era que es volia seguir comptant amb alguns dels treballadors que havien participat en la campanya d’hivern. La llei, però, no preveu que es pugui renovar un temporer amb un nou contracte d’aquestes característiques, sinó que se l’ha de fer fix o s’han d’esperar cinc mesos fins a poder elaborar un nou contracte. Tenint en compte que la campanya d’hivern finalitza a principis d’abril, no hi ha prou temps perquè els empleats puguin estar disponibles a l’estiu.
Tot i això, Julian assenyala que en alguns casos concrets s’ha pogut tramitar una nova autorització. La solució ha passat per formalitzar una nova petició a immigració. És a dir, no renovar el contracte, sinó donar-lo de baixa i tornar a fer els tràmits amb Immigració com si aquesta persona trepitgés el país per primera vegada.
LA SEU DESCARTA OBRIR UNA OFICINA PER RESOLDRE DUBTES DELS FRONTERERS
L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha descartat obrir una oficina d’atenció per als fronterers per tal que poguessin resoldre dubtes burocràtics que tinguessin a l’hora de venir a treballar a Andorra. Al febrer el mateix consistori va aprovar una moció en la qual instava el Govern del Principat a crear-la. La regidora de Treball Fronterer del municipi, Mireia Font, va assenyalar ahir que donat el volum de persones de la Seu que treballen al país “no té sentit obrir una oficina que estigui oberta vuit hores al dia”. Tot i això, tenen encaminada una alternativa que també pugui satisfer les necessitats dels fronterers. “Estem acabant d’enllestir la creació d’un curs de formació per a tècnics de l’ajuntament perquè puguin assessorar en diferents temes relacionats amb la tramitació laboral”, va indicar, tot i que reconeixia que encara no hi ha una data tancada. Així, per Font, “més que una oficina serà un punt d’informació”. Els tècnics que adquiririen aquesta formació no només serien els de l’ajuntament, sinó també del Consell Comarcal de l’Alt Urgell o del servei de joventut de la comarca.
A la vegada, el plenari municipal va aprovar fa uns dies una moció en la qual demanava a la Generalitat que acordi amb el Govern que els aturats de la Seu, 710 a l’abril, tinguin prioritat a l’hora de ser contractats al Principat.