Judici per dopatge
Judici per la venda de productes de dopatge des d'una farmàcia
Els lletrats de dos farmacèutics acusats de proporcionar anabolitzants demanen la nul·litat de les proves i la suspensió del procés
El judici contra la titular de la Farmàcia d’Encamp, Eva. B. P., i el seu marit, acusats de vendre substàncies dopants, ni tan sols va poder començar ahir. Els dos advocats de la defensa van demanar la nul·litat de les proves i la suspensió del judici en el temps de les consideracions prèvies. Els lletrats van argumentar que durant la investigació hi va haver diverses irregularitats, així com que es van vulnerar diferents drets dels acusats. Per la seva part, la fiscal va defensar la tasca tant de la policia com de la Batllia que va portar a terme la investigació. Després de dues hores d’al·legacions tant dels lletrats dels acusats com de la fiscal, el tribunal va optar per prendre un temps de deliberació per decidir si segueix el judici o bé el suspèn. Al tancament de l’edició, no se sabia la decisió del tribunal, que s’espera que aquest matí anunciï si el judici prossegueix.
Irregularitats en el procés
Els dos encausats formarien part d’una xarxa de distribució de substàncies dopants a Espanya, que es va desarticular el 2011. El 18 de febrer d’aquell any, la policia andorrana va escorcollar la Farmàcia d’Encamp per buscar proves sobre aquest possible delicte, però fins al 8 de març no va fer el registre dels objectes comissats davant del jutge.
Ara, els dos advocats al·leguen que hi va haver irregularitats durant l’escorcoll a la farmàcia i quan es van recollir les proves. Per un costat, el lletrat de l’acusada va destacar que l’escorcoll es va realitzar sense qui hi hagués una autorització judicial. “El jutge andorrà s’assabenta el 8 de març del que va passar el 18 de febrer, no hi ha cap investigació prèvia”, va remarcar.
Per un altre costat, l’advocada de l’altre acusat va assegurar que no es va respectar la cadena de custòdia de les proves. Va relatar que, primer de tot, durant l’escorcoll no es va fer cap registre dels objectes requisats ni cap fotografia, alhora que tampoc es van precintar les proves davant dels acusats. A més, va ressaltar que no es van precintar els objectes fins al cap d’uns dies i que, posteriorment, van ser desprecintats. “Com podem saber que els objectes del registre són els mateixos que s’entreguen el 8 de març?”, es va preguntar.
Els dos van coincidir que no es van respectar els drets fonamentals dels acusats durant l’escorcoll. L’advocat va destacar que no es va respectar el dret de la seva clienta de ser informada, ja que diu que no se li va detallar en el moment de l’escorcoll els delictes que se li imputaven. La lletrada hi va afegir que també es va violar el dret dels acusats de tenir una defensa perquè el registre de la farmàcia es va realitzar sense la presència d’un advocat.
El lletrat de l’acusada va anar més enllà i va manifestar que es van perpetrar irregularitats durant la investigació de la Batllia. Va exposar que es va intervenir els ordinadors i els correus electrònics dels acusats, cosa que només es pot fer quan es tracta de delictes majors i, en un primer moment, el cas es va tractar com a menor. Per això, va afirmar, no es va respectar el seu dret de la intimitat. A més, va indicar que tampoc es van acarar els e-mails adequadament, ja que no existeix un disquet amb els correus, sinó només les transcripcions.
La fiscal, per la seva part, va assenyalar que com que la investigació anava a sortir als mitjans espanyols, la policia andorrana va decidir fer l’escorcoll. Va narrar que el registre es va fer amb una autorització de consentiment firmada per l’acusada. A més, va recordar que en el moment dels fets regia una altra legislació que no obligava que hi hagués un lletrat durant el registre. També va argumentar que els objectes precintats es van obrir amb l’autorització de la Batllia per estudiar-los en la investigació. “No hi ha cap indici que la cadena s’hagi trencat”, va destacar. A més, va indicar que aquest cas sempre s’ha tractat d’un delicte major i que amb l’ordinador comissat als acusats es pot tenir accés als correus i l’agenda dels seus clients amb els productes que compraven.
S’espera que avui el tribunal es pronunciï sobre si se suspèn el judici.
IMPLICATS EN UNA XARXA DE DOPATGE
Els dos presumptes acusats estarien implicats en una trama de dopatge que va tenir lloc a Espanya i que es coneix com l’operació Cursa. Els fets es remunten al 2011, quan es va desarticular una xarxa que subministrava substàncies dopants a esportistes semiprofessionals i amateurs. Presumptament, els dos acusats portaven aquests productes fins a la Seu d’Urgell i Jaca, des d’on s’enviaven aquestes substàncies a tots els punts d’Espanya. Per aquests fets, els dos acusats ara s’enfronten a Andorra a un delicte d’elaboració, distribució i venda de substàncies químiques.