Investigació mèdica
Cellab veu necessari desplegar la llei per regular el sector
El banc privat de sang i teixits assegura que hi ha voluntat política
El banc privat de sang i teixits Cellab qualifica de “necessari desplegar el marc legislatiu” que reguli el sector de la biotecnologia i biomedicina del país. “No és urgent, però sí necessari a la llarga”, apunta el director general de l’empresa, Ramon Pla. Ho justifica atribuint els beneficis que suposarà la regulació “tant per a les empreses de dins com per atraure’n de fora”. I posa com a exemple la voluntat de la clínica de fertilitat, l’Institut Marquès, d’instal·lar-se al Principat.
Arran del futur concurs de creditors de Bio Valira, l’altre banc privat de sang i teixits del país, que responsabilitza de la fallida l’executiu per no haver regularitzat el sector, Pla afirma que en el seu cas l’absència de la regulació, ara per ara, no és un greuge. “Andorra es va acollir a les directives europees i té els permisos escaients”, diu, tot remarcant que a hores d’ara “encara hi ha països, membres de la Unió Europea, que no han homologat la legislació”. A més, assenyala, que hi ha “voluntat” de l’executiu. “Des del ministeri [de Salut] ens han assegurat que el procés està en marxa i que ja s’hi està treballant. És un gran pas voler-ho fer”, hi afegeix.
Des de l’Associació de Biotecnologia d’Andorra (Andbio), comparteixen “les necessitats que té el sector de la biotecnologia i la biomedicina, aquí i a qualsevol país del món, per tal de poder-se desenvolupar de forma eficient”. No obstant això, prefereixen no opinar sobre les queixes de Bio Valira que la manca de la regulació és el que els ha impedit realitzar la seva activitat amb èxit.
Les pèrdues de Bio Valira afectaran de retruc l’executiu, ja que havia avalat la societat amb un crèdit preferent del programa de préstecs públics per a innovadors i petits negocis. Concretament van ser 230.000 euros que l’administració haurà d’abonar com a aval de l’empresa.