Justícia
El TC obliga a investigar un accident laboral
El tribunal considera que es va vulnerar el dret a un procés degut a un treballador ferit en arxivar les diligències
El demandant va patir l’amputació parcial d’una cama després de ser atropellat per un toro mecànic al magatzem de la gran superfície per a la qual treballava. L’home va formular una denúncia davant el servei de policia i la Batllia va obrir diligències per un presumpte delicte de lesions per imprudència professional contra la companya que conduïa el toro, contra el director de l’empresa i, subsidiàriament, contra la mateixa companyia. Diligències que es van arxivar en concloure la Batllia que la responsabilitat de l’accident era de la pròpia víctima per la seva conducta imprudent. Un arxivament que va corroborar amb posterioritat el Tribunal de Corts. Després d’esgotar la via de la jurisdicció ordinària el perjudicat va acudir al Tribunal Constitucional (TC) sol·licitant l’empara per la vulneració dels drets a obtenir una decisió fonamentada en dret, a un procés degut, a la defensa i a un tribunal imparcial. El TC li ha reconegut la vulneració a un procés degut i, en conseqüència, ha deixat sense efecte l’arxivament de les actuacions i insta a retrotraure el procés al moment anterior a l’arxivament de la causa perquè la Batllia “practiqui totes les diligències que siguin necessàries per esclarir la veritat material i real dels fets denunciats”.
El Constitucional fonamenta la decisió en el fet que havent tingut únicament en compte un element –l’actitud del demandant en el moment previ a l’accident– i no havent-ne valorat d’altres –cita, per exemple, l’actitud dels responsables de l’empresa després del succés–, “els tribunals andorrans no han ponderat de manera suficient, com exigeix el dret constitucional a un procés degut, la integralitat dels elements duts al seu coneixement”. El denunciant al·lega la manca de mesures de protecció i de seguretat dels treballadors, o el deficient estat del magatzem. També denuncia l’actitud de l’empresa. Assegura que va patir coaccions per part dels responsables de l’establiment i que aquestes coaccions “segurament també” les van patir els companys que van declarar a la policia arran dels fets.
El Constitucional lamenta que la Batllia s’escudi en l’informe del Servei d’Inspecció de Treball –que és “una instància administrativa, els plantejaments de la qual es poden impugnar”, remarca– i que no s’hagin mirat d’aclarir per la via judicial “qüestions rellevants per a l’establiment de responsabilitats”. En aquest sentit, és contundent en assenyalar que “en un cas d’accident de treball greu en què la responsabilitat de diversos protagonistes està en joc és si més no inconcebible que la Batllia no hagi considerat necessari, mitjançant audiència, escoltar la versió i els arguments del recurrent”. Per tot plegat, la sentència conclou que “el dret a un procés degut no ha estat, en aquest cas, respectat”.