Ocupació
L'USdA denuncia la “renovació encoberta” dels temporers a l'estiu
Gabriel Ubach rebutja fer fora un treballador de l’hivern per tornar-lo a contractar després
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (UsdA), Gabriel Ubach, qualifica de “precarietat laboral” la contractació de temporers per a la campanya d’estiu i que ja han treballat a l’hivern amb la fórmula d’acomiadar-los primer i tornar-los a fitxar després. Un sistema, utilitzat per part del sector hoteler, que esquiva l’impediment legal de renovar un temporer, fet que per a Ubach suposa una “renovació encoberta” dels treballadors “sense pagar les vacances i retallant drets”.
Pel sindicalista, la situació és “una vergonya” en un context en el qual Andorra “és a punt d’entrar a la Comunitat Econòmica Europea”, motiu pel qual “ens ho hem de fer mirar”. “Si fos conseller general em cauria la cara de vergonya”, reitera el secretari general.
Sobre les quotes de temporers aprovades per l’executiu per a aquest estiu, per Ubach demostren que “una vegada més el Govern es plega davant la patronal”, i defensa que “molts llocs de treball de temporers els podrien ocupar aturats del país”. “Els hotelers no demanen enginyers agrònoms, només rentaplats, netejadores o cambrers”, apunta. Al seu parer, una alternativa seria “reconvertir” els aturats del país, que assegura que són “de baixa qualificació” i amb experiència principalment en el sector de la construcció. Estima en un “60% o 70% dels aturats” els que, amb cursos de formació, podrien passar a l’hostaleria o el comerç.
A banda, hi ha un “20% o 25% que no podran treballar mai més”, afirma Ubach. “Són gent que van venir de Portugal, que només parlen portuguès i que ja tenen més de 55 anys. A aquests difícilment els reconduirem cap a l’hostaleria”, raona el secretari general. Per a aquests casos, que quantifica en menys de 300 persones, l’alternativa seria “donar-los la jubilació anticipada”. Tot i reconèixer que “la CASS econòmicament no està per tirar coets”, veu “assumible” per la parapública els costos que aquesta decisió comportaria. Segons la seva opinió, “el que no és assumible es tenir-los en unes llistes i que no surtin del bucle. S’ha d’agafar el toro per les banyes i solucionar-ho”, reivindica.
Treballadors de la Seu
Per un altre costat, va valorar positivament el fet que els aturats de la Seu d’Urgell tinguin preferència a l’hora de poder trobar feina al Principat. Una proposta sorgida del consistori urgellenc, que va demanar en una moció al plenari municipal que la Generalitat i el Govern negociessin per aconseguir aquest aspecte. “Com a segon pas és bo, però primer hem de donar feina a la gent de casa”, va indicar Ubach. En aquest sentit, va considerar que “la gent de la Seu ens va bé per proximitat, idioma i cultura”.