Medi ambient

La recollida selectiva baixa al 50% tot i la puja quant a envasos

Els registres assolits, per sota dels que fixava el pla nacional de residus

La recollida selectiva baixa al 50% tot i la puja quant a envasosArxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La recollida selectiva va caure al 50,3% el 2015, quasi tres punts per sota de l’any anterior. Malgrat que el pla nacional de residus s’havia fixat, per a l’exercici passat, l’augment quant a les recollides de vidre, paper i envasos, només en el darrer cas hi ha hagut millora.

La xifra la va donar ahir el director general de Medi Ambient, Marc Rossell, que va presentar els indicadors mediambientals del 2015. Aquests quantifiquen en un 62% el vidre recollit per reciclar, en un 52% el paper i en un 24% els envasos. L’any passat van ser un 70%, un 63% i un 22%, respectivament. El pla nacional de residus situava per al 2015 la recollida selectiva del vidre en el 80%, la del paper i cartró en el 75% i la dels envasos en el 25%.

Tot i el descens, Rossell va remarcar que encara “està per sobre de la meitat” i que queda lluny del “30% en què ens situàvem el 2003”. Cal destacar, però, que es tracta d’una de les pitjors xifres dels darrers anys, ja que és necessari remuntar-se fins al 2010 per trobar uns registres similars del percentatge de residus reciclables que s’han dipositat en els contenidors adients. Segons va avançar Rossell, Medi Ambient “està treballant amb els comuns” en la revisió del pla nacional de residus en la qual es fixaran “els nous objectius i accions a desenvolupar”. En aquest sentit, va aprofundir, s’hauran de tenir en compte “els números actuals”.

Pel que fa a la resta d’indicadors mediambientals presentats, destaca el lleuger deteriorament de la qualitat de l’aire i acústica “amb alguns episodis molt dolents”, va explicar Rossell, tot aclarint que són aspectes “lligats a les condicions meteorològiques i l’activitat econòmica”. En tots dos casos, però, es manté la tendència bona-excel·lent.

Amb relació al canvi climàtic, Rossell va destacar que el 2015 les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’han estabilitzat després d’una progressiva davalla després de tocar el sostre el 2005.

En l’àmbit de l’energia, el director de Medi Ambient també va remarcar que la producció nacional d’energia es va situar en el 17,5% de la demanda, amb una producció majoritària d’origen hidràulic, que suposa el 85,9%, seguit de la valorització energètica de residus, que representa el 13,9% de la producció total. La d’origen fotovoltaic ha superat els 200 MWh, que representa el 0,2% de la producció.

tracking