Cinc anys demòcrates

Saboya, Espot, Cinca i Baró, candidats per ser el relleu de Martí

Gilbert Saboya, Xavier Espot, Jordi Cinca i Ladislau Baró són les opcions amb què compten els demòcrates per a candidats a cap de Govern

Saboya, Espot, Cinca i Baró, candidats per ser el relleu de MartíFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Quatre demòcrates són els millors col·locats per succeir Toni Martí com a candidat a cap de Govern en les properes eleccions del 2019. Tot i que encara falten gairebé tres anys per als comicis, a la celebració del cinquè aniversari demòcrata planava la idea que la carrera per al relleu està a punt de començar. Segons múltiples fonts de DA, els quatre aspirants que tenen major consens per aspirar a ser el cap de llista són (sense que l’ordre presumeixi més o menys favoritisme) el ministre d’Exteriors Gilbert Saboya, el d’Interior Xavier Espot, el de Finances Jordi Cinca, i el president del grup parlamentari demòcrata Ladislau Baró.

El partit encara no ha marcat l’inici, però ja s’ha començat a plantejar un dels temes més importants: el sistema d’elecció. Fonts de la formació van apuntar que actualment es treballa amb dues opcions. Una implicaria establir un sistema de primàries on hi hauria llibertat absoluta perquè qualsevol afiliat presenti la candidatura i serien els militants els que decidirien en una votació. El segon model seria el de la designació directa a través d’un comitè. En aquest cas la direcció del partit escolliria un comitè d’experts ad hoc que s’encarregarien d’avaluar els pros i els contres dels possibles candidats i d’elegir. Possiblement aquesta fórmula es reprendria posteriorment en una trobada dels dirigents de la formació o en una assemblea.

Transició no traumàtica

El secretari general de DA, Èric Jover, reconeixia que “quan arribi el moment, encararem la successió amb normalitat, amb una transició que no sigui traumàtica. Demòcrates per Andorra no es pot entendre sense el Toni però tenim gent molt vàlida”. Va compartir parer el secretari d’organització, Esteve Vidal, tot afegint que “necessitarem un mecanisme intern per proposar els candidats. Però tenim potencials candidats amb les qualitats i aptituds òptimes per optar al càrrec. Hem d’estar contents”.

El que és cert és que els aspirants van voler treure ferro a la seva candidatura i fins i tot van fer broma durant els seus respectius parlaments. En declaracions al Diari, Cinca va mostrar-se comprensiu amb les “especulacions”. Això sí, va afegir que el seu desig “de futur és que el projecte de DA sigui durador i brillant. No té res a veure amb les aspiracions personals. El dictaran els companys, però penso que hi poden haver sorpreses i noms que no surten però que hi són encapçalin el partit”. Saboya tampoc en volia parlar. “La vida t’ensenya que no té sentit projectar-te més enllà dels propers mesos. Quan ets ministre, que has de prendre decisions, agafar projeccions t’acaba perjudicant perquè estàs més pendent de la carrera política”. Per la seva part, Baró, tot hi reconèixer que “en un horitzó pensar-hi i que hi hagi converses informals és inevitable”, va insistir en el fet que “és una decisió que s’ha de prendre amb calma. Cada cosa s’ha de fer en el seu moment”. El quart en discòrdia, Espot, era a l’estranger i no va poder assistir a la celebració.

LA CRÍTICA A L'OPOSICIÓ NO FALTA ALS PARLAMENTS

Els protagonistes de la celebració del cinquè aniversari de Demòcrates per Andorra (DA) no es van voler oblidar de la resta de forces polítiques. Toni Martí va aprofitar, a l’hora de fer balanç del darrer any, per criticar determinats atacs des de dins del Consell General per la gestió de la crisi BPA.

No va ser, però, l’únic. Ladislau Baró, tot i picar l’ullet al PS parlant d’ells com “dels simpaticots”, no va poder evitar referir-se a SDP “i del seu monòlit”. Gilbert Saboya va parlar dels liberals com “d’una alternativa del passat”. També en va parlar Esteve Vidal, que va lamentar la seva “por al canvi”. Jordi Cinca, d’altra banda, no va poder evitar recordar, això sí sense arribar a anomenar-la, l’exministra de Salut, Rosa Ferrer, i el trencament amb Cd’I.

Sense perdre de vista l’afer BPA i les dificultats del darrer any, els oradors van aprofitar la celebració per insistir en les prioritats del que queda de legislatura. La reforma sanitària és una d’elles, que va estar en boca de pràcticament tots. En aquest sentit, Martí va avançar que el ministre de Salut, Carles Álvarez, compareixerà imminentment per presentar la reforma, “i si s’ha de fer sols, es farà sols”. L’acord d’associació amb Europa –sense cap referència a l’acord duaner–, així com la reforma de la Llei de competències i les transferències amb els comuns també van ser els grans eixos de la celebració. Prop de 200 persones no es van voler perdre l’acte que va acollir la sala del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.

Saboya, Espot, Cinca i Baró, candidats per ser el relleu de Martí

tracking