Finances
Govern ajudarà a redreçar les finances de Sant Julià
Gilbert Saboya assegura que l’executiu “estarà al seu costat” i que quan es coneguin els números es buscaran els mecanismes per afrontar la situació
El comú lauredià trobarà al Govern el mateix suport que va tenir el de la Massana. És la resposta del ministre Gilbert Saboya respecte a l’atenció que es tindrà amb Sant Julià per l’elevat deute que arrossega la parròquia per Naturlandia, que els deixa per sobre del límit d’endeutament i, per tant, sense poder rebre transferències si s’aplica la llei. El titular d’Afers Exteriors assegura que “quan ens vinguin a presentar la situació estarem a l’escolta i al seu costat per intentar ajudar el màxim”, i puntualitza que tothom és conscient de les dificultats econòmiques que té l’administració laurediana “per algunes de les decisions polítiques que s’han pres en els darrers anys, i no ho hem de circumscriure només a l’últim mandat perquè les decisions que es van prendre amb anterioritat són les que probablement han condicionat la situació”.
Defensa el titular d’Afers Exteriors i lauredià en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio que “aquí no hi pot haver colors polítics, i quan es va presentar una situació similar a la Massana el Govern hi va estar al costat perquè si la Massana no pot pagar les nòmines ni finançar-se el problema és d’Andorra i a Sant Julià és una mica el mateix”. El ministre remarca que sempre se li ha expressat al cònsol “la predisposició de Govern d’estar a l’escolta de les necessitats que tinguin”, i insisteix que “hi ha d’haver aquesta confiança en les institucions de saber que quan realment és necessari Govern estarà allà, al costat”. Alhora que puntualitza que això exigirà que la corporació “presenti un pla de viabilitat com es va fer en el seu moment a la Massana”, i defensa el posicionament incidint que en aquests casos “la tàctica ha de quedar al marge i el que has de procurar és trobar solucions que reforcin el país en general”.
Fórmula diferent a La Massana
Saboya precisa que la via per donar-hi suport “no serà la mateixa que a la Massana” perquè la similitud amb el cas massanenc pel deute generat per Pal-Arinsal “és perquè sense l’ajuda de Govern tampoc no s’hauria pogut superar la situació”, i assenyala que “quan ens vinguin a explicar la situació, i no només a nosaltres perquè crec que és d’interès que la població també estigui al corrent, ja mirarem quina és la forma, quins són els mecanismes i com es pot afrontar aquesta situació”.
Respecte a la implicació que es pugui trobar dels bancs que en el cas massanenc es va concretar perquè Pal-Arinsal era més viable del que ho pugui ser Naturlandia, Saboya admet les dificultats de treure rendiment de l’ecoparc i subratlla que les coses es veuen ara més fàcils del que van ser al moment de negociar amb les entitats, i apunta que “crec que tothom té capacitat de comprendre la situació, també el sector financer l’acaba tenint, però has d’exigir a canvi que hi hagi un pla de viabilitat, una seriositat que l’acompanyi com ha estat el cas de la Massana”. I afegeix que confia en la capacitat dels cònsols lauredians “de presentar un pla creïble” perquè els avala la capacitat que van tenir el 1995 per resoldre “un altre moment de finances comunals difícils a Sant Julià”.
Contenció a Naturlandia
El que té clar el ministre és que la solució no passa per cessar l’activitat al parc. “Crec que no ens podem plantejar un tancament de Naturlandia, no crec que tingui gaire sentit, una altra cosa és com planteges i com gestiones Naturlandia”, emfatitza. I no avança si caldria suprimir part de les activitats, “no ho sé”, precisa, per proposar un camí a seguir. El problema s’hauria de preveure en una primera fase “de contenció a curt termini dirigida a la gestió de les despeses, intentant equilibrar al màxim perquè el forat no es faci més gran, i després una segona fase estratègica que requereix un pla de com posiciones l’oferta de Naturlandia en el mercat, com l’estructures per fer evolucionar una oferta que avui en dia no acaba d’estar ajustada”, reflexiona el ministre.
Saboya considera que potser els cònsols haurien d’haver donat ja públicament alguna pinzellades sobre els números reals del comú, “probablement”, admet, però ressalta que “primer s’ha de fer i després explicar”, i que quan es tracta de parlar de xifres “has d’anar molt amb compte i tenir molt clara la situació que heretes i no sembla que hagi estat extremament fàcil fer-se la foto inicial”. El ministre reitera la confiança en la capacitat de l’equip de Vila per assumir les dificultats que han de resoldre i espera que abans de l’estiu es facin públics els números perquè també han de presentar el pressupost.