Reportatge
Prova transcendental per accedir a la universitat
Els estudiants de segon de batxillerat del sistema educatiu espanyol van començar ahir els exàmens de selectivitat, que duraran fins demà.
lengua castellana, història, filosofia o anglès. Van ser els primers exàmens de selectivitat que van haver d’afrontar ahir els alumnes de segon de batxillerat del sistema educatiu espanyol. La prova, equivalent a la POB andorrana i de tres dies de durada, s’allargarà fins demà a l’institut espanyol de la Margineda.
Els estudiants van arribar a quarts de nou del matí i poc abans de les nou, hora prevista per a l’inici del primer examen, van anar entrant a la sala habilitada per a l’ocasió. Era la pista poliesportiva coberta. Un ambient fred, gens idoni per ajudar a trencar els nervis d’una jornada transcendental per al futur dels joves, amb els pupitres on havien d’escriure força separats entre ells per dificultar mirades al veí amb voluntat de copiar.
En total, enguany la selectivitat la realitzen 126 alumnes, del mateix centre on es fan els testos, del Col·legi Sant Ermengol i del Col·legi Internacional del Pirineu. Una xifra “similar” a la dels anys anteriors, segons van explicar des del l’institut. La dificultat de la jornada matinal, per a alguns, va ser força assequible: “Castellà ha estat fàcil, i història... també”, explicava Alma Gómez, del Sant Ermengol. Els seus companys coincidien en el diagnòstic, si bé altres, en lloc de respondre sobre Isabel II o l’intent de cop d’Estat de Tejero, van haver-ho de fer sobre filosofia. “Aquest ha estat més difícil, perquè ens han preguntat Nietzsche, que no surt quasi mai”, es lamentava Sofia Abella. A Andorra, els exàmens s’elaboren des del ministeri d’Educació espanyol, ja que en l’àmbit educatiu el Principat es tracta com una comunitat autònoma espanyola més, amb dates i continguts específics.