Educació

L'escola andorrana tindrà sistema d'avaluació

L’objectiu és conèixer la qualitat i conviuria en paral·lel amb un d’internacional encara per decidir

L'escola andorrana tindrà sistema d'avaluacióXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol implantar un sistema d’avaluació propi a l’escola andorrana per conèixer-ne la qualitat. “Estem convençuts que el sistema educatiu andorrà és molt bo i perquè continuï millorant necessitem avaluar-lo”. Així opina el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, que va afegir en declaracions al Diari que el desig del Govern és que aquest sistema d’avaluació convisqui en paral·lel amb un d’internacional encara per definir. “De manera recorrent s’ha parlat de l’informe PISA que avalua per competències els nanos de 15 anys. Però no estem segurs que aquest sigui el que més s’adapti al sistema educatiu andor­rà”, va indicar el ministre, que va recordar que es tracta d’un sistema que funciona per països i que Andorra té una estructura educativa formada per tres sistemes.

Abans de decidir-se per un sistema d’avaluació internacional, el desig del ministeri és crear indicadors propis per a Andorra. “Estem molt actius buscant els millors indicadors que ens permetin veure com funciona el nostre sistema”, va indicar Jover, que va explicar que “el més important és que tu pots tenir un seguiment històric d’aquests indicadors que et serveix per saber la salut del teu sistema educatiu encara que siguis l’únic lloc del món que els utilitza”. Indicadors que podran ser tant “crematístics” –professors, metres quadrats i diners invertits per alumne– com de competències educatives.

Des d’Educació, malgrat que no s’han marcat terminis per posar-ho en funcionament, es considera que ara és el moment ideal per fer-ho. “Ara és un bon moment per pensar en aquestes temàtiques perquè estem implementant un nou sistema educatiu. Pensem que és important poder tenir els mecanismes que ens permetin que el nou sistema millori de manera contínua”.

Respecte a l’informe PISA, Jover va recordar que dos dels tres sistemes educatius del país –l’espanyol i el francès– ja en formen part. “S’ha de veure si té sentit avaluar com a país només el sistema educatiu andorrà quan hi ha dos sistemes educatius més que quedarien fora d’aquesta avaluació internacional”, va dir.

El ministre també dubta del PISA per “un problema” de massa crítica. “A Andorra, amb els tres sistemes, hi ha 11.000 alumnes en totes les franges d’edat. I això són números molt petits”, va indicar, per afegir que fer sistemes d’avaluació per competències o de qualitat a un volum petit d’estudiants “no et permet extreure conclusions representatives”.

SENSE CAP NOTÍCIA DE LA UNIVERSITAT CATÒLICA DE MÚRCIA

El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior no té des de fa més de sis mesos cap notícia respecte a la possibilitat que la Universitat Catòlica de Múrcia (UCAM) acabi aterrant al Principat per oferir diversos estudis. “L’estiu passat ens van venir a visitar mostrant un cert interès per venir a Andorra”, va recordar el titular de la cartera d’Ensenyament Superior, Èric Jover, que va afegir que “ens van convidar a Múrcia a fer una visita per veure les infraestructures amb les que comptaven i donar-nos a conèixer una mica més el projecte”.

La visita de Jover al campus de la UCAM a la ciutat espanyola de Múrcia va ser al desembre de l’any passat abans de les festes de Nadal i en aquelles dates “es va quedar que en tot cas haurien de presentar una sol·licitud inicial per començar a veure si a Govern ens interessava i si ens ho plantejàvem positiva o negativament”. Ara mateix, acabat de començar el mes de juny, mig any després de la visita a Múrcia, “no tenim cap notícia d’ells ni ens han fet arribar cap dossier sobre el projecte”.

El ministre d’Educació va indicar que no se li ha de donar a la visita més importància –“ha estat una més de les que he fet a altres universitats i no han transcendit als mitjans”– i va assegurar que “tenim tants dossiers sobre la taula del ministeri que no tinc temps de preocupar-me de si mantenen o no l’interès o sobre què ha passat amb ells”. Jover va matisar que “si ve un dossier de la UCAM l’analitzarem i estudiarem quins són els avantatges i quins els inconvenients. I si no en ve cap, tenim moltes qüestions sobre la taula per continuar treballant”.

La UCAM, a més del Govern, va començar a mostrar interès per Andorra la tardor del 2014 i va contactar amb altres institucions del país com la Mitra i ens com la CEA i el SAAS.

tracking