Turisme
La qualitat del servei d'un allotjament afectarà la seva categoria
Francesc Camp espera que la nova llei de classificació hotelera entri en vigor a la tardor
La nova llei general d’allotjaments turístics no només valorarà els establiments pels seus equipaments, sinó també per la qualitat del servei. Aquest sistema, usat en molt pocs països, és una de les grans novetats que preveurà l’articulat. Segons el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, s’espera que el text entri en vigor “a la tardor”.
“Fins ara les estrelles i espigues que es donen van en funció dels equipaments”, explica Camp. La intenció és afegir-hi un altre factor, els serveis, a l’hora de ponderar els allotjaments. Es tracta de valorar “com t’atenen a la recepció, al restaurant o el servei d’habitacions”, detalla. El ministre considera que el nou sistema ha d’anar més enllà de l’actual: “Si hem de canviar la classificació i no hi ha d’haver un esforç del sector i tot ha de quedar igual, no val la pena canviar-ho”, assegura. Afegir aquest component donarà una fotografia més exacta d’allò que contractaran els clients.
Per puntuar-los, Camp posa damunt la taula dues opcions. Una és el mystery guest o client misteriós, una tècnica de màrqueting que consisteix que un avaluador va als establiments d’incògnit com si fos un client més, i des de dins examina in situ els diferents elements. L’altra és a partir dels comentaris que es fan en pàgines web especialitzades, com TripAdvisor o Booking. “Hem de veure si utilitzem el mystery guest, la reputació on-line o una combinació de totes dues”, indica. Segons el ministre, els canvis no han de suposar un problema d’interpretació per als turistes, ja que se seguiran mantenint les cinc categories habituals, bé siguin estrelles o espigues.
Govern fa mesos que treballa en aquesta nova classificació i recentment ha signat un acord de cooperació amb l’Organització Mundial del Turisme i l’empresa espanyola Magma Hospitality Consulting –que ja ha treballat a Andorra– per tal de rebre assessorament en aquest àmbit. “Veiem que hi ha pocs països, com Austràlia o el Regne Unit, que hagin implantat aquest model”, destaca Camp.
La llei, si tot va com preveu l’executiu, s’aprovarà a la tardor, en el següent període parlamentari. Paral·lelament es treballa en els diferents reglaments referents a cadascuna de les modalitats d’allotjament turístic. Una feina que es fa juntament amb els empresaris: “Estem acabant de parlar amb el sector per analitzar tot el que ens han demanat i veure què podem fer i què no”, va dir Camp.
REHABILITACIÓ DE BORDES DE MUNTANYA
El ministre Camp no aclareix encara si en el nou articulat es preveuran noves tipologies d’allotjaments turístics. Entre els propietaris de les bordes rurals hi havia malestar per la possibilitat que es permetés la construcció de bordes de muntanya en diferents espais del país. Un extrem que Camp descarta totalment: “Sé que hi ha hagut inquietud al sector, hem parlat amb ells i no permetrem construir bordes noves, només rehabilitar les actuals”. El ministre creu que “si algú vol dormir, per exemple, al Madriu en un refugi de muntanya a molta alçada ho pugui fer en un lloc mínimament condicionat”.
Pel que fa a la problemàtica amb els apartaments moblats per a vacances, és a dir, els pisos de particulars que s’anuncien a Internet en plataformes com Airbnb, Camp manifesta que “ens preocupa l’intrusisme dels il·legals”. Amb la nova llei “serà molt mes fàcil identificar aquests pisos” i es demanarà “més esforç” als propietaris que vulguin accedir al negoci per tal de generar una situació de “justícia” amb els empresaris que han hagut de fer inversions. En els darrers anys Govern ha identificat 500 apartaments, n’ha regularitzat 200 però el ministre reconeix que encara en queden per detectar.