Consell General

S'investiga si la font d'Arinsal es va contaminar per un reflux des de la planta

Àlvarez Marfany ha revelat que dos empleats de la planta van patir gastroenteritis

Carles Àlvarez Marfany, ministre de SalutXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els resultats de la investigació que ha de determinar com es va contaminar amb norovirus la font d'Arinsal, que va causar un brot de gastroenteritis a Catalunya amb més de 4.000 persones afectades, trigaran encara mesos. Així ho ha reconegut aquest dilluns el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, que ha parlat de dues hipòtesis: o bé que la contaminació fos causada per una filtració a través del subsòl, o que hi hagués un reflux en el conducte que uneix la planta envasadora amb l'aqüífer, situat a 100 metres de profunditat, és a dir, que l'aigua circulés de forma inversa.

El ministre, davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, ha assegurat que la contaminació de la font es va produir després del 23 de març, ja que anteriorment no s'havia detectat cap afectat, i que per tant, les anàlisis per trobar norovirus, que es van fer en un laboratori de Girona perquè no és un procés habitual, es van fer agafant mostres d'ampolles envasades posteriorment. A més, cal recordar que entre el 23 i el 30 de març l'empresa no va produir.

Però a preguntes de la consellera socialdemòcrata Rosa Gili, el director de Salut, Josep Casals, ha reconegut que els grups d'escolars allotjats a Arinsal que van patir brots de gastroenteritis al mes de febrer i març havien begut Aigua d'Arinsal. "En aquell moment no es tenia cap sospita que aquesta aigua podia ser el vehicle d'aquesta afecció", i és per això que no es va analitzar si l'aigua contenia norovirus. A més, Álvarez ha afegit que "com passa amb molts brots, no vam ser capaços de saber la causa exacta", i ha assegurat que en aquesta època de l'any hi ha molts casos de gastroenteritis lleus, i que són habituals en col·lectius que tenen conductes grupals, ja que el virus és molt contagiós. Amb tot, el ministre ha afirmat que si en la investigació, que porten a terme experts francesos, s'estableix algun tipus de relació amb la contaminació de la font d'Arinsal, s'analitzarà.

D'altra banda, durant la compareixença també s'ha donat a conèixer que, durant el control dut a terme entre el personal de la planta, dues persones van donar positiu en gastroenteritis. Una d'elles no duia a terme cap tasca en la línia de producció però la segona sí que hi intervenia. El ministre considera que el més probable és que els dos empleats s'infectessin pel fet d'estar en contacte amb l'aigua contaminada i, en canvi, creu "molt improbable" que fossin el causant de l'afer. En aquest sentit, han recordat que l'aqüífer es troba a 100 metres de profunditat i segellat amb formigó.

Per aquest motiu, els responsables de Salut veuen més factible que la font es contaminés per una retroalimentació del tub de 70 metres de longitud que va des de la planta fins al pou de captació. A més, també s'investiga si aquest fet es va poder produir durant el procés de manipulació per instal·lar la nova línia de producció per envasar les ampolles d'Eden, dut a terme per persones externes a la planta. Amb tot, Álvarez Marfany ha reconegut que amb la informació que tenen avui en dia no es pot prioritzar cap línia d'investigació i que "tot és possible".

Els parlamentaris, a l'espera dels resultats de la investigació

Des del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo considera que la compareixença ha servit per esvair alguns dubtes inicials, com ara el motiu pel qual es va triar el mateix laboratori que Catalunya, derivat de la dificultat de trobar centres acreditats per analitzar norovirus en aigua. Tot i això, el conseller ha indicat que "queda pendent la part més important", que és conèixer el motiu de la contaminació.

De la seva banda, la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili, s'ha mostrat preocupada per si hi va haver una investigació seriosa prèviament, quan diversos joves que van venir a esquiar a Arinsal van patir gastroenteritis i no es va analitzar si la causa era la font d'Arinsal. Per la seva part, la consellera de SDP, Sílvia Bonet, també creu que no han quedat clares les línies d'investigació amb què es treballa, i ha lamentat que es tracta d'una empresa que portava el nom d'Andorra i que ha hagut de tancar.

Finalment, el conseller demòcrata Carles Jordana també ha admès que els dubtes persisteixen i que "potser difícilment podrem saber com es va produir". Arran del debat que s'ha generat durant la compareixença, Jordana no troba malament que aquest sector es reguli per una normativa espanyola, perquè està basada en una directiva europea, i ha assegurat que "no es tracta de canviar la legislació", sinó de saber "si a nivell d'administració s'ha actuat bé".

tracking