Consell de ministres
El Govern afirma que no hi ha perill per la caiguda de rocs
Jordi Cinca recorda que la Solana d’Andorra la Vella és una zona de risc
El ministre portaveu, Jordi Cinca, va destacar ahir que els tècnics van confirmar que l’esllavissada de dimarts a la zona de la Solana d’Andorra la Vella està controlada i no hi ha cap perill. “Estem dins d’un esdeveniment dins de la normalitat d’una zona amb aquesta perillositat”, va dir Cinca ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres. En aquest sentit, va assegurar que, en aquesta zona, on el març es va desallotjar els veïns per risc de despreniments, aquests esdeveniments es produeixen amb “certa freqüència i es van controlant també amb una certa freqüència”.
El dimarts un bloc de rocs, de fins a 1,5 metres cúbics, va caure a la zona contigua del Roc dels Corbs, va detallar Cinca. Per aquest motiu, el dimarts es va decidir tallar temporalment el carrer Xavier Mestre Plana. El mateix dimarts, els tècnics van determinar que no hi havia cap risc i van tornar a obrir la via. Ahir els tècnics i un equip de geòlegs van inspeccionar la zona, a més un helicòpter la va sobrevolar. Els experts van confirmar que no hi havia cap perill, va explicar Cinca. “La informació que ens ha remès el ministre (Jordi) Torres és una informació tranquil·litzadora, una informació que reitera el que ja s’havia donat a conèixer en les darreres hores”, va puntualitzar.
El ministre va detallar que les pedres van caure a uns cent metres de la zona de protecció, lluny de la zona de construccions i habitatges i, per tant, no van causar cap incident destacable.
Per la seva part, el cònsol menor, Marc Pons, va indicar al Diari que els informes dels tècnics no apunten a “res extraordinari” i no es preveuen més accions. “Si apareguessin nous elements ja miraríem l’escenari d’una altra forma”, va precisar Pons.
Es dóna la circumstància que al març es va haver de desallotjar els veïns d’aquest mateix carrer i els de la via Ciutat de Valls pel risc de despreniments que podia comportar la col·locació d’una malla d’acer per subjectar les pedres de la muntanya. Segons va posar en relleu Cinca, l’esllavissada de dimarts no es va produir en la zona on es van fer aquestes obres. “Estem parlant de dos zones diferents”, va reiterar.
Els rocs van caure en uns horts. En aquest sentit, Cinca va alertar que és tracta d’un lloc de risc de despreniments, però que està allunyat dels habitatges. “En aquest cas, el risc zero en aquesta zona és impossible”, va emfatitzar el ministre. Tot i així, Cinca va considerar que amb les proteccions és suficient i va descartar que s’hagi de prohibir el pas als veïns. “Al final és una qüestió d’equilibri entre el risc i els impediments que podrien ocasionar a les persones que són propietàries d'aquella zona”, va concloure.
INTERCANVI DE DADES FISCALS
El consell de ministres aprovarà la setmana que ve el conveni multilateral de l’OCDE per aplicar l’intercanvi automàtic d’informació fiscal a partir del 2018, amb dades del 2017, que Andorra va signar fa dos anys. També aprovarà el projecte de llei que regularà l’intercanvi i el tramitarà al Consell General. Es vol que estigui en vigor abans del 30 de setembre i l’executiu no descarta habilitar dies fora del període de sessions, al juliol, perquè els grups hi puguin treballar.
BOMBES DE CALOR AEROTÈRMIQUES
El consell de ministres va aprovar ahir el reglament energètic en edificació per regular la instal·lació de bombes de calor aerotèrmiques. Aquesta tecnologia aprofita l’energia continguda en l’aire com a font d’energia renovable per utilitzar-la per a calefacció, climatització i aigua calenta sanitària. La regulació s’emmarca en el model energètic que defineix el llibre blanc de l’energia i en el foment de les energies renovables.