sistema financer
Els Cierco presenten la demanda judicial contra el Govern i l'INAF
Els principals accionistes reclamen una indemnització de 364,6 milions d’euros
Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) han formalitzat la demanda judicial contra el Govern i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) pel que consideren “greus danys i perjudicis” que l’actuació de l’administració els han causat en el marc del ‘cas BPA’. La demanda, que manté el fil argumental exposat en la reclamació interposada el 14 d’octubre passat, incorpora nous elements, com dos informes econòmics independents que valoren el Grup BPA en 482,8 milions d’euros i 496,4 milions respectivament.
El grup BPA rebat l’informe que va considerar inviable el banc i que els darrers dies ha lliurat l’INAF i lamenta que tot el procés hagi anat encaminat “a posar fi a l’existència de l’entitat sense garantir-li en cap moment la presumpció d’innocència”. La demanda presentada davant la secció administrativa de la Batllia evidencia, segons han assenyalat des del grup a través d'un comunicat de premsa, que “els reiterats incompliments dels deures i obligacions del Govern i de l’INAF, abans i després que es produís la publicació de la nota del FinCEN, conjuminat amb les negligents actuacions dutes a terme des del dia 4 de març del 2015, són fets, accions i omissions constitutius d’una falta de servei, ocasionada per la mala organització del mateix, pel seu funcionament tècnicament defectuós, i per la manca de funcionament del servei en aquells supòsits en què estava obligat a fer-ho”.
Insisteixen també en l'argumentari que tant l’executiu com el supervisor han actuat “d’una forma coordinada en la causació del dany a BPA i els seus accionistes majoritaris” i s’adverteix a l’administració andorrana que no es pot escudar en l’actuació del FinCEN per eludir la seva responsabilitat. Així doncs, retreuen tant al Govern com a l’INAF que en tot el procés hagin donat per bons els arguments de l’organisme nord-americà “quan a data d’avui no hi ha cap sentència ferma en contra de BPA”. Recorden que tampoc el FinCEN ha imposat cap sanció “una vegada retirat el ‘Notice’”.
La família Cierco reclama de manera solidària al Govern i a l’INAF una indemnització de 364,6 milions d’euros, que és l’equivalent al 75,5% -exactament el percentatge accionarial que ostenta de BPA- d'una de les dues valoracions econòmiques que s’annexen en la demanda.
Les firmes Tracis i Gran Thornton Advisory han estat encarregades de fer les anàlisis de valor del grup. Amb les dades a 31 de desembre del 2014 i amb mètodes i criteris lleugerament diferents, arriben a conclusions molt similars, tal com s'assenayal des del grup BPA. Mentre Tracis valora el grup en 482.800.000 euros, Thornton ho fa en 496.396.000 euros. En la motivació de la denegació del darrer recurs administratiu presentat pels accionistes majoritaris de BPA, l’INAF i el Govern pràcticament coincidien en afirmar que la valoració era una “mera especulació a l’alça”. “Però ho deien sense aportar cap mena d’informe contradictori i obviant que abans de la intervenció de l’entitat el propi supervisor va avalar la valoració de Banco Madrid que pràcticament al cèntim d’euro repeteixen avui les dues firmes avaluadores”, argumenten els demandats.
L’escrit també recorda que de l’ocorregut a partir del 10 de març de l'any passat no se’n pot fer responsable als accionistes del banc, als quals se’ls va “apartar, humiliar i se’ls va ocultar tota mena d’informació relativa a la situació de BPA”. En aquest sentit, es recorda que més enllà del perjudici econòmic causat també s’ha sofert un dany moral i reputacional la reparació del qual no es descarta sol·licitar més endavant. També es reserven el dret d’actuar contra tots els membres del consell d’administració de l’INAF i, especialment també, contra la seva directora general, de la qual consideren que caldrà analitzar un eventual comportament il·lícit penal “atesa la seva condició prèvia d’auditora responsable a Andorra de la firma KPMG, que durant diversos exercicis va analitzar degudament BPA sense advertir cap anomalia destacable”.
Alhora, es fa constar que mai abans del 10 de març del 2015 ni l’INAF ni el Govern havien fet cap inspecció al banc objecte de procés de resolució ni li havien imposat cap sanció.