Estudi de l'observatori
El CRES defensa la fiabilitat de les enquestes de l'Observatori
Recorda que fa servir un procediment validat en què el marge d’error és de prop del 3%
El Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha defensat la fiabilitat de l’enquesta de l’observatori. Després que la secretària d’Estat d’Ocupació, Ester Fenoll, instés a interpretar els resultats “en la seva justa mesura” en tractar-se “d’una mostra que no arriba a les mil persones”, el director, Joan Micó, recorda que el procediment que es fa servir és el mateix que fan servir els països veïns i que el marge d’error ronda el 3%.
El CRES està acreditat pel Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya. A l’hora d’aprofundir en el procediment, Micó explica que l’enquesta es fa per telèfon “a persones escollides aleatòriament, procedents de diferents sectors, parròquies i nacionalitats. Procurem que sigui el màxim representatiu”.
El que sí que destaca, però, és que “com més vols aprofundir, més difícil és mantenir aquest marge d’error”. Posa com a exemple que “sí que sabràs la percepció que, per exemple, té una persona dels serveis públics, però no les motivacions que l’han dut a donar aquella resposta. No queda reflectit a l’enquesta”.
En el cas del Servei d’Ocupació, ressalta que els resultats responen a “persones que han utilitzat el servei. Sí que és cert que com menys persones el marge d’error és més alt, però és una aproximació a la realitat”. La darrera enquesta de l’Observatori, d’aquest any, indicava que prop de la meitat dels usuaris del Servei d’Ocupació en van estar poc o gens contents.
Un cens de discapacitats
En aquesta darrera enquesta, el CRES va preguntar sobre el nombre de discapacitats a les llars dels enquestats, fet que va posar de manifest un resultat del 3,6% de les 2.053 persones –es va preguntar directament a 770 però també sobre les persones que conviuen amb ells, que suposaria un sondeig sobre 2.053–. En aquest aspecte, Micó indica que sí que és cert que és complicat indicar que “un determinat nombre de població té un problema, perquè caldria preguntar a tota la població. Sí que pots dir, i pràcticament sense marge d’error, que a un 9% de les llars hi ha algú amb alguna discapacitat, perquè és més general”.
El director del CRES, però, reconeix les dificultats de realitzar un estudi “complet” sobre el col·lectiu de discapacitats. En aquest sentit, explica que han suggerit al Govern que, a l’hora d’actualitzar els censos, instin a preguntar a la població sobre aquesta dada, fet que els permetria poder realitzar un estudi “ajustat a la realitat”.
Paral·lelament, el director del CRES recorda que l’executiu també disposa de dades de la Comissió Nacional de Valoració (Conava). “Bona part de les persones que van contestar que sí que tenien discapacitats a les seves llars no han estat valorades, però totes dues xifres, les dades de Govern i el resultat de l’enquesta, et permeten fer una aproximació”, opina.