Reportatge
Firmes, en 'stand by'
Dues de les campanyes per aprovar iniciatives legislatives populars van quedar aturades amb les eleccions al Consell del març del 2015. Ara projectes com els de la custòdia compartida es plantegen tornar a posar en marxa la recollida de signatures.
Entre el 2013 i el 2015, diversos col·lectius van iniciar diferents campanyes de recollides de firmes per intentar impulsar iniciatives legislatives populars (ILP) que impliquessin un canvi de llei. A Andorra per poder presentar una ILP al Consell General es requereix un mínim del 10% del cens electoral, és a dir, prop de 2.500 signatures. Algunes d’aquestes campanyes els seus organitzadors les van deixar en suspens en espera del que passava amb les eleccions al Consell General, que es van celebrar el març del 2015.
“Tot això ha quedat en stand by”, relata Bernat Escoda, de la plataforma Sí als nostres drets, que l’abril del 2013 va començar a cercar firmes per despenalitzar la interrupció de l’embaràs. Van arribar a aconseguir-ne 4.619 i les van presentar aquell mateix any al Consell General, però la majoria de DA a la cambra ho va tirar enrere. A les eleccions del 2015, SDP i el PS ho van portar als seus programes, però la victòria dels demòcrates va fer que no prosperés. “No es pot fer res més, quan torni a haver-hi eleccions es tornarà a plantejar”, afirma resignat Escoda. Pel representant de la plataforma, a la “societat hi ha aquest neguit” i ho demostra que “les firmes hi són”, però a l’hora de votar “la gent es marca altres prioritats”, va destacar.
Un camí molt semblant
Una altra de les campanyes que també van quedar en suspens és la que defensava la custòdia compartida entre els pares i les mares. El recorregut va ser molt semblant al de la iniciativa de la interrupció de l’embaràs. L’octubre del 2014 es van començar a recollir signatures per a aquest propòsit. Un dels seus promotors, Jordi Blat, explica que en van aconseguir més de 2.000 i es van quedar a les portes de poder presentar la ILP al Consell. També van decidir parar durant el procés electoral, ja que SDP i el PS també incloïen aquest punt en el seu programa. “Ho vam deixar en stand by a veure què passava, però ara tornarem a posar una paradeta a la Fira d’Andorra la Vella per buscar més firmes”, destaca Blat.
Un dels projectes que mai han parat i que recorre camí sense pressa però sense pausa és la iniciativa perquè hi hagi llistes obertes a les eleccions. Els seus impulsors apunten que des del 2013 n’han recollit unes 1.600. Argumenten que ells no fan recollides de firmes al carrer, sinó que només es pot fer a través dels apartats de correus facilitats en el seu portal web. La seva idea és que les persones entrin a la pàgina per poder informar-se sobre la llei i donar-li suport.
Un dels casos de relatiu èxit va ser el que van sembrar els partidaris del matrimoni entre persones del mateix sexe, i tot i no aconseguir aquesta figura sí que es va aprovar la unió de parelles homosexuals. “És una felicitat moderada”, destaca una de les impulsores d’aquesta iniciativa que va arribar a tenir el suport d’unes 2.900 firmes. La proposta va arribar al Consell de la mà del PS, però DA ho va tirar enrere i va acabar fent l’actual legislació. Des de la plataforma es mostren satisfets perquè ara els homosexuals es poden unir legalment i adoptar, però “no s’ha respectat el mateix nom”, lamenten des de la plataforma.
FUMAR ALS LOCALS, PROJECTE FALLIT
La primera recollida de firmes per impulsar una ILP va començar a caminar el 2010 i era perquè no es pogués fumar en els locals públics tancats. El 2012 es va aprovar una legislació en aquest sentit. Els fumadors van contraatacar amb una campanya per poder tornar a encendre les cigarretes als locals. “Ens en van faltar unes 500 i ho vam aturar perquè la gent no estava motivada i ho vam deixar”, van destacar des de la plataforma del tabaquisme.