Reportatge
Falles amb olor d'Unesco
Serà el primer cop que la celebració de Sant Joan tindrà lloc des que es va reconèixer com a Patrimoni de la Humanitat al desembre. Tot i així, els organitzadors no faran res especial, sinó que el reconeixement els dóna més força per potenciar la tradició i la festivitat.
Aquestes seran les primeres falles des que la Unesco les va reconèixer com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, l’1 de desembre passat. Tot i així, els seus organitzadors no faran res especial. “Només pel simple fet que sigui la primera cremada després de la declaració és un fet molt especial”, va reconèixer Santi Sánchez, el fallaire major de l’any passat. No obstant això, va destacar que la seva tasca seguirà sent la mateixa: “Donar a conèixer la tradició i que el dia 23 tothom pugui gaudir d'aquesta tradició sense res especial, en la seva essència.”
Sánchez ahir amb una trentena de fallaires va començar a construir a la plaça del Puial les falles que faran rodar la nit de Sant Joan. Papers especials portats des de la deixalleria de Capellans, malles de ferro i moltes mans van començar a muntar en equip les construccions, que emulen les falles originals construïdes amb bedoll. Petits i grans treballen juntament braç a braç. “Cadascú fa la seva falla, però ens ajudem entre nosaltres. Aquest és l’esperit fallaire, l’ajuda, la companyia i ser un col·lectiu”, explica Albert Roig, el fallaire major d’enguany. La nit del 23 de juny, un dels moments més esperats serà quan Sánchez li passi el relleu a Roig.
Per arribar a ser fallaire major s’ha de guanyar una espècie de gimcana per la vall d’ Incles, on els concursants han de trobar l’argolla que portava el cavall de Carlemany. Segons relata la llegenda, Carlemany va amagar en aquest lloc dels Pirineus el seu cavall i reconeixia on estava l’animal per l’argolla del coll, explica Roig. Ara els que volen arribar a ser fallaires majors, junt amb el seu equip, han de trobar aquest objecte, que amaga el sortint fallaire major a la muntanya.
Per Roig, un dels honors de tenir aquest càrrec és que és l’únic, que junt amb el seu equip, cremen en la plaça del Puial l’única falla de bedoll de tota la cerimònia. També tenen aquesta sort els que fan el bateig de foc, que són joves de 15 anys que per primer cop fan rodar aquest tipus de falles, ja que fins ara només podien utilitzar les de llum.
La falla de bedoll, però, és l’única que no es va construir ahir en el taller. Aquesta es fa d’una manera molt més especial. Diumenge vinent els fallaires aniran a la Comella, on escolliran un bedoll per fer la falla, que elaboraran allà mateix. Per un tema de sostenibilitat, només es fa una falla amb bedoll, explica Roig. I és que el 23 a la nit una cinquantena de fallaires cremaran més de cent falles.