Medi ambient
Calvó anuncia una llei de transició energètica per impulsar un nou model
Ha de servir per atènyer els objectius en eficiència energètica dels nous edificis i per dotar d'un marc legal l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic
El Governtreballa en una llei de transició energètica amb la voluntat de fixar els objectius del nou model energètic que s'està implementant. Aquest text, tal com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha de servir per determinar, per exemple, els objectius per als nous edificis pel que fa a l'eficiència energètica; també s'incidirà en la producció i serà un marc legal per a l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, per donar-li "un impuls". A més, segons la ministra, s'inclouran articles que han de servir per "facilitar la transició energètica".
Calvó ha posat en relleu que estan treballant els objectius i que evidentment hi haurà algunes obligacions, especialment pel que fa a les noves edificacions, tot i que ha recordat que ara com ara, i a través del reglament de la construcció, ja n'hi ha, com la de produir el 40% de l'aigua calenta sanitària amb energies renovables i caldrà veure, per tant, si són necessàries "obligacions complementàries". Es tracta, en definitiva, de tenir "un marc legal més fort" que el reglament i s'espera poder tenir l'esborrany a finals d'any. En aquesta elaboració, segons la ministra, es vol implicar els diferents actors perquè sigui un text consensuat.
De manera paral·lela, el Govern treballa en el pla sectorial d'infraestructures energètiques per tenir-lo enllestit a la tardor, per "poder ubicar les diferents unitats de producció al territori", segons ha explicat Calvó, que ha recordat que ja hi ha un seguit de plantes de cogeneració previstes per FEDA i que la idea és també establir la ubicació de les energies renovables, fonamentalment fotovoltaica i eòlica.
Calvó també ha manifestat que es vol implicar els comuns en el pla Renova, a través de bonificacions en els permisos i llicències d'obra. Aquesta qüestió ja s'ha tractat en Reunió de Cònsols i ara s'espera que aquests incentius es puguin aplicar ja aquesta tardor, tal com ha comentat Calvó, que ha insistit que als comuns també els interessa l'impuls a aquest programa ja que la rehabilitació també inclou l'embelliment de façanes.
Jornada sobre eficiència
La ministra ha fet aquestes declaracions en la Jornada sobre eficiència energètica, en el marc de la Setmana europea de l'energia, que se celebra per primera vegada. En aquesta jornada s'ha pogut veure l'experiència tant del sector privat com del públic en l'eficiència energètica. La ministra ha exposat que és molt important la implicació dels privats, i especialment dels professionals, per poder donar un impuls a les energies renovables i l'eficiència energètica i també al pla Renova, a través del qual es volen potenciar les reformes integrals.
Precisament el cap de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha parlat en la seva intervenció dels canvis que s'han fet en aquest pla perquè els tràmits siguin més àgils. Tot seguit, el cap de la Unitat de Planificació Educativa i Centres Escolars, Joan Marc Guàrdia, ha explicat el projecte 3E per a l'eficiència energètica a les escoles. Des del 2010, ha dit, la superfícies dels centres escolars s'ha incrementat un 15% i en canvi l'estalvi en el consum de gasoil ha estat del 22%, i pel que fa a l'electricitat, es manté estable. Ha explicat que s'invertiran uns 2,4 milions fins al 2019 per millores als edificis dels centres escolars amb la voluntat d'impulsar l'eficiència energètica i, alhora, posicionar el país de manera internacional en aquest àmbit, gràcies al paper de les escoles com a "motor del canvi".
També s'ha explicat la rehabilitació del Centre Esportiu d'Ordino, per aconseguir un estalvi en el consum d'energia. Altres ponències han estat sobre els edificis d'energia zero, a càrrec de l'enginyer Jordi Llovera; l'eficiència energètica a la llar Smart Home, del director de Diversificació de FEDA, Xavier Forné i l'etiqueta d'eficiència energètica, a càrrec de l'arquitecte Albert Villamayor. La jornada, celebrada a la sala d'actes de MoraBanc, ha comptat amb el suport de la Confederació Empresarial Andorrana.