Trobada internacional

Elogis al model “d'èxit” d'Andorra

L’expresidenta de Letònia Vaira Vike-Freiberga destaca que és una mostra de país petit d’èxit en un món internacionalitzat

Elogis al model “d'èxit” d'AndorraFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra és un model d’èxit i una demostració de país petit que té molt a jugar en el context internacional, segons diversos polítics internacionals, que ahir i avui participen en la reunió de l’organització Ganjavi International Center (NGIC) per debatre sobre Forces globals, veus locals, i que organitza la Fundació Julià Reig.

“Estem parlant sobre tòpics globals a Andorra, un país petit i d’èxit”, va manifestar ahir Vaira Vike-Freiberga, expresidenta de Letònia i copresidenta d’NGIC. Segons va destacar en la seva intervenció Vike-Freiberga, Andor­ra “pot dir al món que un país petit és bonic, d’èxit, i pot donar solucions fins i tot en un món extremadament globalitzat”.

Ismail Serageldin, copresident d’NGIC, va exposar que Andorra “és un petit país, però és un gran país”. Així, va posar en relleu que “no hi ha cap motiu pel qual Andorra no hauria de participar en els consells internacionals, fer propostes i portar avenços”.

Un rol important

Per la seva part, Francis O’Donnell, diplomàtic irlandès de l’ONU i membre de l’Institut Irlandès d’Afers Internacionals i Europeus, va considerar que Andorra “té un important rol per jugar perquè està entre dos grans i poderosos veïns, però ha aconseguit gestionar millor que altres països la seva independència”. En aquest, va exposar que “països més grans que Andorra no han pogut sobreviure. Ucraïna, per exemple, en aquest moment està sota la invasió de Rússia”.

El cap de Govern, Toni Martí, va assenyalar que Andorra “és un Estat plenament integrat a la comunitat internacional, participa en diversos fòrums multilaterals i, per tant, participa en aquest món global”, alhora que és una societat petita de poc més de 70.000 habitants distribuïda en un territori petit. “Per tant, Andor­ra és un lloc on allò local i global es donen la mà cada dia”, va sub­ratllar el mandatari. Va argumentar que pel fet que Andorra és un “Estat i un poble és impossible separar les qüestions globals dels afers locals”.

NGIC és una organització internacional que reuneix caps d’Estat actuals i antics, així com membres de la societat civil, per debatre sobre qüestions com ara la democràcia, la globalització, la pau o com preservar la seguretat mundial. En aquest context, entre ahir i avui Andorra acull una vintena de representants de diversos països com Mladen Ivanic, president de Bòsnia i Hercegovina, Ivo Josipovic, el cap d’Estat de Croàcia entre el 2010 i el 2015, Borís Tadic, president de Sèrbia entre el 2004 i el 2012, o Amre Moussa, secretari general de la Lliga Àrab entre el 2001 i el 2011.

En els debats d’ahir es va abordar com la globalització ha comportat més desigualtat, així com afecta la crisi d’Orient Mitjà o el terrorisme global a la seguretat mundial. Altres dels temes claus que es van debatre van ser la qüestió dels refugiats, la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que votarà sobre aquesta qüestió en un referèndum el 23 de juny, o l’increment de discursos populistes i d’extrema dreta que s’estan donant en països com ara França o Estats Units. Precisament avui hi ha un debat dedicat a Donald Trump i un altre al mapa polític del futur.

REFORMAR EL PAPER DE L'ONU

Un altre dels temes que es van abordar va ser una possible reforma de l’Organització de les Nacions Unides. “L’ONU està creada en una altra situació i amb un altre concepte. És absolutament necessari una reforma”, va destacar Òscar Ribas, excap de Govern. Per Ribas, la pau i el terrorisme són els principals problemes i ara ningú té “autoritat efectiva”, un paper que, considera, hauria d’estar reservat a l’ONU. “Hi ha estats que no segueixen el dret internacional i estan fora de la jurisdicció. Una globalització sense un ordre internacional, al meu parer, és un fracàs”, va dir.

Elogis al model “d'èxit” d'Andorra

tracking