Empresa
L'EFA considera que Andorra està donant massa a la UE pel poc que està rebent
L’ens considera que s’haurien de demanar “contrapartides” si Europa altera l’acord duaner
L’Empresa Familiar Andorra (EFA) demana que el Govern exigeixi “contrapartides” a la Unió Europea amb vista a negociar l’acord d’associació. Tot i destacar que l’executiu “ho està fent el millor que pot”, el president de l’entitat, Josep Maria Cases, considera que “està donant massa pel poc que rebem”, i aposta per “començar a demanar contrapartides a tot el que els donem”. Segons va afirmar ahir després d’anunciar que l’EFA ha estat admesa a l’European Family Business, que ha de permetre que l’organització tingui veu pròpia a Brussel·les, “està molt bé que ho donem tot, però el que hem de fer és demanar nosaltres també”, manifesta, i detalla que el retorn per part d’Europa hauria de ser econòmic. “A Andorra ens podríem beneficiar d’algunes de les aportacions de la comunitat. Com que nosaltres representem molt poca cosa, per poca aportació que facin serà molta per a Andorra”, va argumentar.
En aquest context, Cases és del parer que el Govern ha de lluitar perquè es mantingui l’acord duaner tal com està, i si no demanar compensacions. “És una cosa molt important i hem de procurar que ens el toquin el mínim possible. Si pogués ser que no ens el toquin gens, però això és molt difícil”, va dir, tot insistint que si no es conserva s’aconsegueixin “contrapartides importants”. “És la nostra obligació intentar que Andorra obtingui el màxim d’avantatges que es poden obtenir de la comunitat”, sentencia, i ho qualifica de “necessitat” perquè –alerta– “si no el país es pot convertir en quelcom que no existeixi”. “Andorra no es pot adaptar a la comunitat en tres dies i fer-ho amb total tranquil·litat”, va advertir Cases.
Veu pròpia a Brussel·les
En la roda de premsa de presentació del XVIII Cicle d’empresa familiar i qualitat, Cases va anunciar que després d’un any de feina l’EFA ha entrat a l’European Family Business, el lobby de les empreses familiars a Europa. Aquest fet permetrà, va subratllar el president de l’ens, obtenir “informació absolutament fidel de com estan avaluant els tractes que Andorra té amb la comunitat”. I, fins i tot, trametre informació al Govern, del qual va assenyalar que “fa tot el que pot, però podrem obtenir informació suplementària que ara no tenim”.
Cases va posar de manifest que “Andorra fins ara no estava al mapa de l’empresa familiar” i en aquest sentit va constatar que “pot aportar-nos moltíssim” per la “informació directa” que tindran. “Podrem captar què passa i quines són les línies vermelles que ha fixat la comunitat per a Andorra”, va declarar Cases, alhora que va indicar que “en aquest moment sembla que Andorra podria tenir un tracte relativament especial” en comparació amb Mònaco i San Marino.
L'EMPRENEDORIA SOCIAL, EIX DEL CICLE D'EMPRESA FAMILIAR
L’EFA va presentar ahir el XVIII Cicle d’empresa familiar i qualitat, que se celebrarà el 30 de juny a AnyósPark, a la Massana, i que versarà sobre l’emprenedoria social. El secretari tècnic de l’organització, Joan Tomàs, va destacar “la voluntat permanent” de donar suport als projectes d’emprenedoria, i va afirmar que aquells de caràcter social sorgeixen perquè “quan hi ha necessitats socials hi ha algú que pensa com intentar resoldre-les”. Les jornades, que es realitzaran de nou del matí a dos quarts de dues del migdia, comptaran amb les ponències de Gemma Cernuda-Canelles, fundadora de la primera agència de comunicació En Femení d’Espanya i creadora de marques com la Sirena; Ramon Bernat, fundador de Chupa Chups i director general d’un projecte internacional per inserir persones amb trastorns de l’espectre autista, i Xavier Pont, cofundador de Ship2B i conseller del Grup Borges i Veritas. A més, es durà a terme una taula rodona amb la participació de CeliCity, una aplicació que marca els establiments on es fa menjar sense gluten; la Casa de Carlota, estudi de disseny amb nens autistes, i Ecohortum, sobre horts socials. El cicle està patrocinat per Crèdit Andorrà i MoraBanc.