El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres trametre al Consell General el conveni del Consell d'Europa i l'OCDE relatiu a l'assistència administrativa mútua en matèria fiscal i el projecte de llei d'intercanvi automàtic d'informació fiscal, que de fet, porta a "la realitat andorrana els intercanvis inclosos en el conveni", tal com ha destacat el ministre de Finances, Jordi Cinca.
Pel que fa al conveni cal destacar que Andorra ha fet cinc reserves que fan referència, entre altres, a què la informació que es faciliti només podrà ser utilitzada en relació als mateixos impostos que estan vigents a Andorra, també es determina que no hi haurà assistència recaptatòria i que la informació que es faciliti només podrà ser utilitzada quan hi hagi infraccions penals en un termini màxim de tres anys anteriors. Cinca ha destacat que l'intercanvi només serà amb els països que han signat aquest conveni, 81 i que a més a més hagin signat el conveni multilateral entre autoritats competents en matèria fiscal.
Quant a la llei, i pel que fa als comptes preexistents, sobre les persones físiques, es trametrà informació en el cas d'aquells operatius abans de l'1 de gener del 2017 quan tinguin un saldo superior a un milió d'euros a partir del 2018 i quan sigui inferior a un milió a partir del 2019. En el cas de les persones jurídiques, la informació es facilitarà a partir del 2019 sempre i quan el saldo sigui superior a 250.000 dòlars.
Pel que fa al conveni, les reserves, segons Cinca són les mateixes que han aplicat jurisdiccions similars a l'andorrana i quant a la llei, ha destacat que serveix per definir l'objecte, les entitats obligades a passar informació, les persones sobre les quals es pot demanar la mateixa i els comptes que estan o no subjectes a aquesta tramesa, així com quin tractament s'ha de donar als comptes preexistents. Tant el conveni com la llei es tramitaran ara al Consell General i Cinca ha reiterat la voluntat que hi hagi consens entre els grups parlamentaris per impulsar els dos textos.