Sanitat
El SAAS vol que a l'hospital no treballin metges liberals
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària aposta perquè un dels pilars de la reforma sanitària passi perquè tots els metges que atenguin a l’hospital siguin assalariats
Una de les propostes més trencadores que ha fet el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, per a la reforma sanitària és l’eliminació de la possibilitat que tenen els metges liberals de treballar a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. L’anàlisi de costos hauria mostrat que el centre podria funcionar només amb treballadors assalariats i que aquest nou escenari reduiria la despesa i, en derivació, el dèficit sanitari. La proposta ja es troba a la taula del Govern, que haurà d’analitzar si l’accepta. Segons fonts properes al cas, es tracta d’un tema tan delicat i de conseqüències tan imprevisibles que la decisió haurà de ser presa per Toni Martí.
Dins del projecte de reforma sanitària, Josep Maria Piqué, segons diverses fonts properes al cas, ha arribat a la conclusió que l’hospital té possibilitats de reduir el volum de despesa i no entén com el sistema andorrà permet que els professionals liberals treballin al centre públic utilitzant el material i les instal·lacions sense pagar ni un euro. Segons les mateixes fonts, aquesta situació comporta un benefici net per als metges, ja que no se’ls està imputant cap de les despeses derivades del funcionament. Tan sols amb l’acreditació corresponent per treballar a l’hospital només han de fer acte de presència, fer l’acte mèdic i facturar després a la CASS. La proposta, segons altres informacions, ha estat tractada (i en principi consensuada) amb representants del ministeri de Salut i de la Seguretat Social. En l’àmbit tècnic s’estaria a favor des de les tres bandes i ara la pilota queda a la teulada de l’executiu (més enllà del ministeri concernit).
Anunci d’Álvarez Marfany
La decisió política s’ha de conèixer aviat, tenint en compte que les exigències que el mateix Govern ha plantejat passen perquè el disseny de la reforma es faci públic aviat. Fins i tot el ministre Carles Álvarez Marfany podria avançar alguns aspectes importants durant la compareixença parlamentària de demà, on haurà de respondre a una pregunta amb relació a una de les propostes que hi ha sobre la taula: un reglament que limiti la convenció de professionals liberals a la Seguretat Social. Aprofitant la pregunta podria fer públiques altres de les propostes que ja estan damunt la taula després de la reunions a tres bandes amb la Seguretat Social i el SAAS.
Altres fonts properes a l’executiu van comentar que es tracta d’un tema molt delicat perquè el lobby sanitari és molt potent i en aquest cas és molt possible que la reacció del col·lectiu mèdic sigui unànime en contra de la mesura. Les mateixes fonts fins i tot van apuntar que hi ha familiars directes de membres del Govern que acabarien sent perjudicats directament per una mesura d’aquest abast.
PART DELS PROFESSIONALS LIBERALS ESTÀ 'EN PEU DE GUERRA' CONTRA LA PROPOSTA
Les filtracions respecte que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ha proposat que només els metges assalariats treballin a l’hospital ha provocat que una part dels facultatius assabentats estiguin en peu de guerra, segons l’expressió utilitzada per diverses fonts consultades. El col·lectiu entén que hi ha tota una sèrie d’especialitats que només poden treballar a l’hospital i que d’entrada ja quedarien fora de la professió liberal. I hi ha situacions concretes com la dels anestesistes i els ginecòlegs, que no es veu com podrien quedar solucionades si es pren una mesura d’aquestes característiques. Les fonts consultades confien que Toni Martí aturi finalment el projecte i que s’analitzin altres vies per a la reforma. Destaquen que acceptar aquest tipus de canvis no afecta només un punt concret, sinó que comporta la modificació de tot el model sanitari. Les mateixes fonts comenten que el primer és establir polítiques de control de la despesa i definir quins són els serveis i prestacions que ha de fer l’hospital i quins són els que la Seguretat Social ha de cobrir. A efectes pràctics creuen que deixar-los fora de l’hospital és el primer pas per enviar-los a la medicina privada.