Reportatge
Terapeuta robotitzat
Una provat pilot de catorze setmanes constata com infants amb trastorns de l’espectre autista milloren les habilitats comunicatives gràcies a un robot.
No és un substitut d’un terapeuta, però ajuda molt.” Ho afirma Jordi Fernández, una de les persones que ha pogut comprovar com un petit robot anomenat Ken ha pogut ajudar nens amb trastorns de l’espectre autista a millorar les seves habilitats socials. Com a responsable d’educació d’Andorobots, Fernández ha posat en marxa, juntament amb l’Associació d’Afectats per Autisme d’Andorra (Autea) i el departament de salut mental de l’hospital de Meritxell, una prova pilot a través de la qual cinc infants d’entre set i nou anys s’han sotmès a una teràpia –que va començar a l’abril i va finalitzar ahir– on el protagonista ha estat en Ken, un autòmat que juga amb els petits, els pregunta com ha anat el dia i fins i tot balla i resol sumes i restes.
Una teràpia que es fa en grup i de la qual l’equip d’especialistes del centre no en coneix precedents més enllà del tractament individualitzat. En Ken és una màquina a qui “li pots demanar el que faci falta que no es cansa mai”, narra Fernández. I aquest és precisament el tret que ha fet possible que els nens que han participat al tractament terapèutic hagin aconseguit “una cohesió grupal molt forta”, assegura Sílvia Pascal, psicòloga infantojuvenil de l’hospital de Meritxell especialitzada en autisme. La professional destaca que malgrat que l’equip encara no disposa de les conclusions de la teràpia, la interacció amb el robot ha aconseguit activar els menuts. “La motivació a venir quan hi ha el robot és molt més alta que quan no hi és, els fa molta il·lusió”, afirma, i remarca que pel que fa a conducta “es contenen més, aguanten més l’espera”. A més, el fet que el tractament no sigui en solitari amb el metge ha aconseguit que “es facin amics entre ells i tinguin sensació de pertànyer a un grup”, fet que “per a nosaltres és molt satisfactori”.
Com també ho és per als progenitors. En Xavier i la Isabel, pares e la Jade, de 8 anys, expliquen com la nena “s’ha posat trista en saber que avui era l’últim dia” i assenyalen que el tractament “li ha agradat molt més que quan no hi havia el robot”. Per altra banda, Teresa Profitós, vicepresidenta de l’Autea, va dir que espera que el SAAS vulgui consolidar la teràpia amb robots al Principat. De moment, “estem mirant si podem repetir-ho”, diu Pascal.