Economia
Ocupació canvia per orientar-se als col·lectius amb dificultats laborals
Govern prepara nous programes per a discapacitats, joves, aturats de més de 45 anys i persones que fa temps que no tenen feina
El Servei d’Ocupació prepara nous programes orientats cap a la inserció dels col·lectius amb dificultats laborals: joves, discapacitats, majors de 45 anys i aturats crònics. Així ho va donar a conèixer l’executiu a sindicats i patronal, en una trobada per presentar les noves línies estratègiques per fomentar l’ocupació. Els canvis es començaran a percebre en els propers dies.
La millora econòmica i el descens progressiu d’inscrits al Servei d’Ocupació –les darreres xifres apunten a 594 aturats al maig quan, fa tres anys, eren 1.176– han dut l’executiu a apostar per nous programes ocupacionals i remodelació del servei.
En el primer dels casos, l’estratègia per al foment de l’ocupació tindrà com a eix principal els col·lectius més sensibles. Així, entre les novetats més remarcades i seguint les directrius de l’ONU, el servei incorporarà el col·lectiu dels discapacitats sense distinció. També destaca, en el cas dels aturats de llarga durada o els majors de 45 anys, l’aposta per la formació per a la reorientació laboral cap a noves opcions amb més sortides. En el cas dels joves, la formació perseguirà recuperar l’antiga figura de l’aprenent.
Itineraris personalitzats
Aprofitant la davallada dels inscrits, el Servei d’Ocupació es remodelarà amb l’objectiu d’oferir itineraris més personalitzats i fer un seguiment més directe del demandant, que es mantindrà un cop s’incorpori a la nova feina. Per fer-ho possible, Govern ha decidit dotar amb més recursos, tant humans –s’incorporaran dues orientadores– com tècnics.
La taula permanent per a la formació de treball, presidida pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, es va reunir ahir amb representants de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra; la Confederació Empresarial Andorrana; la Unió Sindical d’Andorra (USdA); i el Sindicat Andorrà de Treballadors. L’executiu va presentar-los les novetats, les van debatre, i van recollir alguns suggeriments per millorar la nova aposta del servei. També es va acordar, de cara a final d’any, una nova trobada d’anàlisi sobre els primers mesos d’implantació del nou sistema.
Des de l’USdA, el seu secretari general, Gabriel Ubach, remarcava que s’estigui posant fil a l’agulla i en especial l’objectiu de reduir l’atur de llarga durada. A parer seu, “està bé” que el nou model del servei també “aposti per acostar-se a més empreses, agilitant els tràmits i posant-los menys través perquè sigui més fàcil contractar”. Guillem Fornieles, secretari general del SAT, veu com un dels punts més positius l’aposta per “tutelar-los i pel seguiment un cop se’ls envia a l’empresa. Està bé que l’empresari, en cas de rebutjar la contractació o acomiadar-lo, es vegi obligat a justificar-ho”. Des del SAT van fer alguns suggeriments, entre els quals “valorar més el treballador perquè pel fet d’estar apuntat als serveis no se senti tocat”. Totes les aportacions fetes pels interlocutors socials seran analitzades i, segons van expressar des de Govern als representants de sindicats i patronals, es tindran en compte.
Facilitats per a les empreses
La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, destacava que una reforma per fomentar l’ocupació com la que ha previst Govern “és el que necessita el país”. Entre els beneficis plantejats pels ministeris d’Afers Socials i Educació, es quedava amb “la simplificació dels processos per afavorir la contractació i l’homogeneïtzació dels requisits per a les empreses”. Com en el cas dels sindicats, la directora també en destacava els “itineraris personalitzats” i la voluntat de tutoritzar cas per cas.
Per la seva part, la directora de la CEA, Sílvia Gabarre, valorava positivament la predisposició de l’executiu “i que hagin recollit totes les nostres aportacions per millorar el servei”.