Seguretat Social
Preocupació entre l'oposició pel dèficit crònic
Liberals i SDP comparteixen la necessitat de prendre mesures urgents per reduir la despesa
L’avís del president del consell d’administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, que hi haurà un dèficit sanitari crònic de 40 milions d’euros ha estat rebut amb preocupació per les forces polítiques de l’oposició al Consell General. Liberals i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) comparteixen la necessitat d’engegar mesures urgents per pal·liar-ho.
La consellera general dels Liberals, Carine Montaner, insta l’executiu a “lluitar contra el dèficit”. Assegura que “no li estranya” la dificultat de reduir les pèrdues a causa de la manca de polítiques amb aquesta finalitat. Segons ella, “falta voluntat política per impulsar programes de prevenció i promoció de la salut”. I és que considera que promoure “bons hàbits nutricionals, la pràctica esportiva, la lluita contra el bullying, les drogues, el tabac i una bona educació sexual” ja a les aules a la llarga comportarà una reducció de les malalties cròniques i, per tant, una reducció de la despesa sanitària. “Sí que és cert que s’han d’injectar diners al principi, però a la llarga hi sortirem guanyant. I en un país petit com Andorra això ha de ser més fàcil”.
El vicepresident del grup mixt, el conseller general Víctor Naudi, qualifica de “fracàs” que el dèficit segueixi augmentant malgrat els “ajustaments, a alguns dels quals hem estat contraris”. Insta a la necessitat, prioritària, de reformar la llei de la CASS i la del SAAS “garantint la sanitat de qualitat i l’estat del benestar però equilibrant les xifres”. I és que, segons el socialdemòcrata “cal treballar i Govern no ho està fent”. En aquest sentit, recorda que encara estan en espera “del pacte d’Estat per a la reforma de la sanitat que esperem conèixer entre final de mes i principi de l’any vinent”. També confia que es compleixin els terminis i, finalment, “avancem cap a la història clínica, el metge referent, la cartera de serveis”, projectes que, segons el ministre, Carles Álvarez Marfany, podrien arribar a final d’any.
La despesa en jubilació
Pel que fa al problema de les pensions, Montaner assenyala que “cal estudiar el tema en profunditat, impulsar un model adaptat a la realitat. Reduir el valor del punt, per exemple, no és una mesura adient. Penso que fins i tot és injusta”. Naudi és partidari de treballar per generar “més activitat econòmica, el que permetrà augmentar el nombre de persones que cotitzen”. El darrer augment del 2% permetrà a Govern ingressar 14 milions més aquest any, però no els 19 inicialment previstos pel fet que no va entrar en vigor fins a l’abril pel retard en l’aprovació del pressupost.
Pel que fa a la resta de partits polítics de la cambra, el Partit Socialdemòcrata (PS) va declinar fer valoracions. En el cas del grup demòcrata, no va ser possible contactar amb cap dels consellers generals que integren la comissió legislativa de Sanitat.