Turisme

El Govern i tres comuns projecten un recorregut de ràfting

Tindria una llargada d’onze quilòmetres i aniria d’Escaldes-Engordany a Sant Julià

El Govern i tres comuns projecten un recorregut de ràftingFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra Turisme i els comuns d’Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria han iniciat l’elaboració d’un estudi per analitzar la viabilitat de crear un parc d’aigües braves urbà al riu Valira. La idea és dotar les tres parròquies d’un nou atractiu turístic, que consistiria en un recor­regut d’onze quilòmetres fins quasi a la frontera amb Catalunya per poder realitzar ràfting, caiac o hidrospeed. L’estudi estarà enllestit, en principi, al setembre i si les valoracions són positives les embarcacions podrien fer els primers descensos a la primavera del 2017. El principal atractiu serà que estaria situat en un entorn urbà, un fet diferencial respecte a la resta de traçats de l’entorn.

La voluntat del ministre de Turisme, Francesc Camp, és, segons va explicar, “desestacionalitzar l’oferta turística” i atreure visitants “més enllà de l’hivern, en els mesos que patim més en l’àmbit turístic”. Tot i reconèixer que encara és aviat per parlar d’un públic potencial, va recordar que al Pallars cada estiu 300.000 persones practiquen aquests esports, situació que genera “un impacte econòmic de més de 40 milions”.

L’estudi el duran a terme les empreses RocRoi i Laura i Miró, en col·laboració amb un enginyer nord-americà que “analitzarà el recorregut i com podem adaptar les condicions d’aigua per allargar la temporada al màxim possible”, va explicar Lluís Rabaneda, de RocRoi. Sobre la quantitat d’aigua, l’altre soci de RocRoi, Carles Rabaneda, va indicar que “hi ha moltes maneres de regular el riu: canalitzant-lo i concentrant l’aigua perquè amb poca es pugui navegar o amb una bona entesa amb les concessionàries hidroelèctriques per regular els cabals en hores concretes” i concentrar l’aigua en els moments que hi hagi els descensos. Tot i això va assegurar que a la primavera “és indiscutible que es pot fer”, però s’ha de quantificar el volum de les inversions perquè el període de temps que es pugui utilitzar el riu “sigui prou llarg perquè tingui sentit” fer-les, va afegir.

En aquesta línia, el ministre Camp va apuntar que no han valorat quants diners estan disposats a posar sobre la taula, però espera que “una part important o la totalitat es pogués assumir a partir de la concessió” que traurà a concurs Govern de l’explotació empresarial de l’activitat.

Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià, Josep Vila, va avançar que el comú ja ha fet un estudi al tram del traçat de la par­ròquia que conclou que “sabem que és possible i que es pot fer”.

Crítiques d’SDP

El secretari d’organització d’SDP, Joan-Marc Miralles, va criticar el projecte i va recordar que al Valira s’havia projectat una font de colors que, al seu parer, seria incompatible amb el ràfting. A més, va considerar que hi ha zones del riu “en les quals no hi ha llera”, fet que “si hi hagués un accident, en aquestes zones no es podria anar a salvar les persones”.

El Govern i tres comuns projecten un recorregut de ràfting

tracking