Referèndum al Regne Unit

Govern admet que el Brexit alentirà l'acord d'associació

Saboya garanteix que les negociacions continuen i mantindrà contactes amb San Marino i Mònaco per valorar conjuntament la situació

Govern admet que el Brexit alentirà l'acord d'associacióSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El resultat del referèndum al Regne Unit que es va tancar amb la victòria dels partidaris d’abandonar la Unió Europea (UE) repercutirà en el procés de negociació que té obert Andorra per tal d’assolir un acord d’associació. Així ho va admetre el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i va indicar que “hi haurà un alentiment obvi en les negociacions” ja que l’assignació de recursos a la UE “anirà cap a un tema més important com és la sortida del Regne Unit”. I va reiterar: “el procés serà més lent per la negociació necessària i urgent que li arriba a la UE”.

Ara bé, que es produeixi un canvi de ritme no vol dir en cap cas, va assegurar, que les negociacions es trenquin. “Els mandats de negociació continuen vigents”, va afirmar i va posar en relleu els passos que l’executiu va dur a terme ahir al matí, tan bon punt es van conèixer els resultats del referèndum. A través de l’ambaixadora a la UE, Maria Ubach, es va contactar amb el cap de la divisió per Europa Occidental al Servei Europeu per a l’Acció Exterior i cap negociador adjunt, Claude Maerteen, per valorar la situació del nou escenari que es planteja.

“Davant la previsió de la celebració del referèndum vam ser prudents i vam demanar una reunió a Brussel·les”, va explicar, remarcant que “ho tenim confirmat”. I és que Maerteen també li va confirmar que es manté la reunió prevista per al dia 15 de juliol. D’altra banda, tal com es va informar des del Govern a través d’un comunicat, Saboya també mantindrà reunions d’alt nivell amb representants de França i Espanya així com amb els caps de la representació permanent de la presidència sortint del Consell Europeu, Holanda, així com la presidència entrant que ostentarà Eslovàquia.

Contacte

D’altra banda el ministre va avançar que dilluns es faran contactes amb San Marino i Mònaco per tal “d’avaluar de forma compartida la situació” i aconseguir el millor acord d’associació possible per a totes les parts.

Pel que fa als possibles efectes que el Brexit pugui tenir tant en l’àmbit econòmic com social al Principat el titular d’Exteriors no va voler avançar esdeveniments. “El tractat de la UE preveu un marc de seguretat jurídica suficient. A l’article 50 es preveu un procés de 2 anys en els quals segueixes com a membre de ple dret i tots els elements que protegeixen els residents continuen vigents”, va manifestar, i va destacar que “tot allò que s’ha signat, durant dos anys, estarà vigent”.

Així doncs, va indicar que les conseqüències que es derivin de la decisió de la Gran Bretanya es veuran clares quan s’aclareixi quin és el nou marc de relació dels britànics amb la UE. “Quan es vota està clar que hi ha unes conseqüències i ara hi haurà un nou marc de relacions que afectarà la prestació de serveis, a la lliure circulació de mercaderies i de persones i pel que fa a l’aspecte dels residents en països tercers s’haurà de redefinir. Hi haurà una transició”, va exposar. Ara bé, tot condicionat a la nova negociació que obrin les dues parts. De fet, el ministre va apuntar que “seran paràmetres similars als que nosaltres plantegem”. A més d’aquest paral·lelisme entre les dues negociacions, va remarcar que “la lògica fa pensar que tampoc el Regne Unit pot viure al marge del mercat europeu”.

També va aprofitar per refermar l’oferta als agents socials i econòmics per “continuar treballant amb responsabilitat i avançar perquè Andorra tingui un marc de relació amb la UE per ser més competitiva com ho farà la Gran Bretanya”.

CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES DEL VOT A FAVOR DEL BREXIT

El primer ministre de la Gran Bretanya, David Cameron, va anunciar ahir la seva dimissió després de perdre el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. En la seva primera compareixença després de conèixer-se el triomf del Brexit, el premier va afirmar que el resultat és “inapel·lable”. Per aquest motiu considera que les negociacions amb la UE “han de començar amb un nou primer ministre”. No obstant això, no es preveu que Cameron deixi el càrrec immediatament, sinó que prepara una transició ordenada que no es produirà fins al mes d’octubre. Cal recordar que els partidaris de sortir de la UE es van imposar en el referèndum per un ajustat 52% dels vots davant el 48% que van obtenir els defensors de quedar-se.

Davant d’aquest nou escenari tampoc es van fer esperar les reaccions des de Brussel·les. “Esperem que el govern britànic faci efectiva la decisió del poble com abans millor, per dolorós que sigui el procés. Qualsevol ajornament allargaria innecessàriament la incertesa. Tenim les regles necessàries per gestionar aquesta situació de manera ordenada”, va defensar el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker. El president de la comissió assegura que el Brexit no és el principi del final de la UE, però va dir que queden en paper mullat els acords que es van oferir al Regne Unit per evitar el Brexit i espera que en un futur els britànics siguin un bon soci de la UE.

tracking