Eleccions espanyoles
El PP guanya les eleccions i 14 escons més que al desembre
El partit conservador passa dels 123 escons als 137. El PSOE es manté com a segona força amb cinc diputats menys
El Partit Popular va sortir ahir reforçat en les eleccions generals espanyoles. Si el mes de desembre va assolir 123 escons, ara n’aconsegueix catorze més i arriba fins als 137. Si en les eleccions passades va obtenir al voltant de 7,2 milions de vots, ara en té prop de 7,8 milions.
Per la seva part, el Partit Socialista, tot i baixar cinc escons, es manté com a segona força i es queda en els 85 diputats. Uns bons resultats si es té en compte que totes les enquestes li donaven el tercer lloc, una posició que torna a ocupar Units Podem. De fet, aquest cop, a més de les coalicions regionals del partit amb les Mareas de Galícia, En Comú Podem a Catalunya o Compromís a València, la formació de Pablo Iglesias també s’havia aliat amb la tradicional formació comunista Izquierda Unida (IU). En les eleccions del desembre, Podem i les formacions afines van sumar 69 diputats i IU dos. Ara la unió de les dues forces ha sumat 71 escons, exactament el mateix que en les darreres eleccions quan van anar per separat.
El partit que s’ha endut la fuga més gran de vots, ha estat Ciutadans (C’s) que, aquesta vegada, ha recollit només 32 escons, vuit menys que en les eleccions anteriors quan en va obtenir 40. Els dos únics partits que van arribar a un acord la curta legislatura passada, PSOE i C’s, són les dues úniques formacions que baixen en vots.
L’escenari postelectoral
Així doncs, finalment, tot i que el PP puja en escons i PSOE i C’s baixen, els partits polítics ocupen exactament la mateixa posició que en les eleccions de desembre. Amb aquests resultats, el Congrés tornarà a quedar dividit i el PP no ho tindrà fàcil per governar. Tot i ampliar el nombre d’escons, necessitarà arribar a formar algun pacte amb una altra formació per poder governar. Així, l’única coalició possible de dos partits que suma per governar és la dels populars amb els socialistes. Totes les altres possibles aliances hauran d’estar conformades per un mínim de tres partits polítics.
Pel que fa a la participació, ha estat pràcticament la mateixa que el desembre. Si en el 2015 va votar el 69,67% dels ciutadans, ara ho ha fet el 69,84%.
En el cas de Catalunya, es repeteixen pràcticament els mateixos resultats que en els passats comicis. En Comú Podem, ERC i Convergència tornen a ocupar el primer, el segon i el tercer lloc, respectivament, i obtenen el mateix nombre d’escons: 12, 9 i 8. Per la seva part, el Partit Socialista Català (PSC) perd un escó i passa dels 8 als 7, un diputat que guanya el PP que es queda com a cinquena força amb 6 escons, mentre que Ciutadans n’obté 5.
A la Seu d’Urgell, en canvi, s’han imposat les forces independentistes. ERC va obtenir un 22,16% dels vots, mentre que, per la seva part, CDC en va recollir un 21,7%. En tercer lloc, va quedar En Comú Podem amb un 16,29%, seguit pel PSC (16,23%), el PP (13,16%) i C’s (7,29%).
UN TOTAL DE 2.467 ESPANYOLS INSCRITS A ANDORRA VOTEN A LES ELECCIONS
Un total de 2.467 espanyols van votar a les eleccions generals del seu país des d’Andorra, un 19,5 % més que els que van exercir aquest dret en els comicis del passat 20 de desembre, segons van explicar al Diari fonts del consolat. En aquesta ocasió, un total de 1.080 persones van votar per Correus, mentre que unes altres 1.387 ho van fer presencialment al consolat. “Si no hi hagués el pont de Sant Joan hauria votat més gent”, van analitzar des del consolat. Dels prop dels 22.000 espanyols que viuen a Andorra i tenien dret a vot ho van sol·licitar 2.980. El consolat va ampliar els seus horaris perquè els espanyols poguessin votar. De dimecres a divendres va obrir les seves portes de 9.00 a 20.00 hores, mentre que el dissabte ho va fer de 9.00 a 17.00 i el diumenge de 9.00 a 13.00. El gruix de les votacions es van realitzar entre setmana, mentre que entre dissabte i diumenge van votar 106 persones, totes presencialment.