Partits

Els grups parlamentaris no podran fer donacions als partits i candidats

DA proposa canvis a la Llei de finançament electoral per adaptar-la a les recomanacions del Consell d'Europa

Els consellers generals Marc Ballestà i Sofia Garrallà presenten les modificacions a la Llei de partits políticsC. G. / ANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El passat mes de desembre el Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco), va publicar l'Informe d'Avaluació de Tercer Cicle referent a Andorra, on establia un seguit de recomanacions a treballar per part de les administracions. Entre aquestes, es feia referència a la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral del 2014. Tot i elogiar-ne la seva entrada en vigor, exposava que calia seguir treballant en aspectes com la transparència del finançament de partits. Per tot plegat, el Grup Parlamentari Demòcrata ha entrat aquest dilluns al matí a tràmit parlamentari una proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral. A més, aquests canvis també busquen clarificar el text i recollir recomanacions que també ha efectuat el Tribunal de Comptes. La consellera demòcrata, Sofia Garrallà, ha justificat que després de "dos anys i mig de llei i dues eleccions", calien "modificacions puntuals".

Pel que fa a les recomanacions derivades del Consell d'Europa, el conseller general, Marc Ballestà, ha destacat sobretot que quedarà especificat que els grups parlamentaris "no puguin fer donacions als partits polítics i candidats". Ballestà ha exposat que a la llei queda prohibit que cap ens en faci, però que el Greco volia que quedés constància de la prohibició explícita dels grups parlamentaris. A més a més, i pel que fa a les donacions, s'estableix un període més curt per notificar-les al Tribunal de Comptes. "Els partits i candidatures tenen vuit dies hàbils per notificar donacions, i es redueix en un mes com a màxim el termini per publicar-ho al BOPA", ha explicat el conseller demòcrata.

D'altra banda, a la proposició de llei entrada a la Sindicatura s'estableix que els partits polítics han de publicar els seus comptes en "un termini de temps raonable", dins la memòria del Tribunal de Comptes. "Fins ara no quedava reflectit que els comptes s'havien de publicar", ha exposat Ballestà. Paral·lelament, la figura dels administradors electorals i generals queda fusionada en la d'administrador electoral per evitar confusions, i es clarifica l'ús que es poden fer els partits de les subvencions de representació i de sufragació de despeses.

Pel que fa als canvis introduïts a petició del Tribunal de Comptes, s'indica de manera expressa que els partits polítics poden fer aportacions a les candidatures per sufragar les despeses electorals, ja que l'actual llei "creava confusió", i s'ha millorat el redactat sobre les despeses màximes electorals, diferenciant les comunals de les generals.

A més partint del Greco també ha calgut introduir canvis a la Llei del Tribunal de Comptes, per adequar-se a les modificacions fetes a la Llei de partits polítics i la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i estabilitat pressupostària. "Aquestes dues lleis atribueixen noves funcions al Tribunal de Comptes, per això entrem una modificació de la llei perquè hi quedin introduïdes".

Les conseqüències del Brexit

Durant la presentació d'aquesta proposició de llei, Garrallà ha analitzat també com poden afectar els resultats del referèndum al Regne Unit, a favor de sortir de la Unió Europea. "Seguim estant convençuts com el primer dia que es van iniciar les negociacions", ha exposat, recalcant que, "com va dir el ministre Saboya, es farà, però es podria alentir el procés de negociació".

tracking