Medi ambient
Sancions a restaurants i hotels si no reciclen
Hi ha uns 200 establiments que no han demanat els contenidors per fer recollida selectiva
Govern començarà a sancionar els establiments de restauració i hoteleria que no reciclin. Així ho va explicar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en comissió legislativa al Consell General. La voluntat de l’executiu és incrementar el nombre de deixalles reciclades i poder arribar als objectius marcats pel pla nacional de residus 2017-2020 presentat ahir. Tot i això, des del ministeri no s’ha posat una data en la qual s’iniciaran els expedients.
La Llei de residus de l’any 2008 ja preveu multes, però fins ara l’aposta ministerial sempre ha estat “l’acompanyament” i la informació, en paraules de Calvó. Calculen que dels 1.500 establiments dedicats a aquesta activitat, 200 encara no han demanat als comuns els contenidors per poder separar les deixalles. La mesura també s’aplicarà als comerços, si bé se’ls donarà més temps per tal que agafin consciència i hàbit reciclador, abans de posar sancions.
L’objectiu de Medi Ambient és que l’any 2020 la totalitat d’aquestes empreses reciclin correctament. Tot i això “farem diferència entre els que s’han d’acompanyar i no ho fan prou bé i els que realment no tenen cap voluntat de separar”, va indicar la ministra. Per aquesta raó començaran una darrera ronda de visites en les properes setmanes per advertir els propietaris. En concret, Calvó va apuntar que “hi ha tres parròquies on s’ha de fer un esforç més important”. Es tracta de Canillo, la Massana i Andorra la Vella, les tres que tenen uns índexs de reciclatge en restaurants i hotels més baixos. Des de Medi Ambient s’explica aquesta diferència respecte a altres parròquies pel fet que la responsabilitat és compartida en els comuns, i alguns no han fet una aposta prou ferma per aquesta qüestió. També fan referència a la “rotació” de propietaris en algunes empreses, que ha fet que no s’hagin conscienciat prou.
El pla nacional de residus parla d’un 50% de reciclatge de tots els residus que es generen al país, un objectiu que “ja s’ha assolit”, segons Calvó.
Ara es treballa en els residus que es generen en l’àmbit domèstic. Actualment se’n recicla un 42%, xifra que s’haurà d’incrementar també fins al 50% en els propers tres anys.
DISCUSSIÓ PEL CENTRE DE RESIDUS
La consellera general del PS, Rosa Gili, va assenyalar que al Govern “potser li interessa” no millorar els nivells de reciclatge per poder portar més deixalles al centre de tractament de residus (CTR) i poder-los valoritzar energèticament. Per a Gili hi ha intencionalitat de l’executiu, que ha fet “una aposta important” econòmica per l’equipament, de voler-lo rendibilitzar. Sílvia Calvó va rebutjar les acusacions i va recordar que al CTR ja no hi ha accionariat privat, i que l’administració ha de garantir “una sèrie de serveis essencials”.