Sistema financer
Govern s'afegeix a la causa contra la 'caixa B' de BPA
La batlle accepta que l’executiu entri com a actor civil i pugui reclamar indemnització contra Landstreet pels abonaments en negre suposadament relacionats amb primes de blanqueig
La batlle Canòlic Mingorance ha acceptat la petició del Govern per personar-se com a actor civil a la causa oberta contra la societat Landstreet International, que en la instrucció del cas es considera com la caixa B de Banca Privada per fer pagaments de sota mà amb presumptes vinculacions amb primes per blanqueig. L’executiu, segons fonts properes a l’afer, considera que l’Estat ha estat perjudicat per aquesta pràctica de la qual se sospita que podia ser un mitjà per “comprar voluntats” dins de l’entramat de l’entitat. El fet que el Govern s’hagi personat a la causa permetrà demanar una indemnització per danys i perjudicis en cas que finalment hi hagi una acusació formal per part de la fiscalia.
Landstreet International és una societat panamenya creada el 2007 i que té com a socis accionistes l’exdirector general de BPA, Joan Pau Miquel, amb el 50% dels títols, mentre que l’altra meitat se la reparteixen dos gestors del fons de BPA Dolphin Equities, Javier Escoda (35%) i Daniel García (15%). Miquel va signar en nom de Banca Privada un contracte amb la seva pròpia societat Landstreet el 2007 per assessorar el fons Dolphin. Durant els set anys que va durar l’acord BPA va abonar 29 milions d’euros. Segons consta al sumari, la finalitat fonamental de Landstreet era pagar primes de sota mà i sense declarar. I la Batllia sospita que aquestes primes a gestors i prescriptors del banc podrien tenir relació amb compensacions a certes persones determinades. Landstreet posteriorment facturava a BPA, que era qui realment satisfeia els abonaments trimestralment.
Els gestors neguen saber res
Fonts properes als gestors del fons Dolphin Javier Escoda i Daniel García van assegurar aquesta setmana que no tenien cap constància de l’ús de Landstreet per fer pagaments de sota mà. Segons les mateixes fonts, Escoda i García rebien a través de la societat panamenya les comissions corresponents al fons i mai se’ls hauria informat que Landstreet tingués altres funcions. Asseguren que la primera informació respecte que s’havien estat fent pagaments irregulars la van tenir quan el cas es va judicialitzar.
La instrucció recull que dels 29 milions d’euros que Banca Privada va arribar a pagar en set anys a Landstreet 14,7 milions van anar per a Joan Pau Miquel i els dos gestors es van repartir els altres 14,7. I a través de la societat panamenya les primes sense declarar en concepte de “liberalitats i comissions” pujaven a 3,8 milions d’euros. Dins d’aquesta xifra hi ha 883.000 euros que s’han abonat a gent de fora del banc que no s’especifica. Hi ha una tercera via de pagaments de Landstreet que puja 5,2 milions d’euros en retribucions a alts càrrecs i que tampoc es van declarar.
L’actuació de Landstreet també va provocar que la Caixa Andorrana de Seguretat Social presentés una querella contra Joan Pau Miquel pel presumpte delicte major de defraudació en les cotitzacions laborals no fetes. Miquel va explicar en la declaració davant la batlle que amb Landstreet s’abonaven primes perquè no volia que s’adonessin la resta d’empleats del banc que no en rebien. El departament de compliance de BPA (encarregat de garantir que les operacions compleixen amb la normativa interna de l’entitat i les normes legals) va assegurar que tampoc no sabia res de Landstreet.
VALL VANC NO HA PATIT UNA RETIRADA MASSIVA DE DINERS
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va indicar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que “no he tingut cap comunicació ni cap comentari de preocupació” dels responsables de l’AREB sobre que hi hagi hagut una retirada de diners massiva de Vall Banc per part dels clients que ja han estat traspassats a la nova entitat. Per Cinca, “la millor notícia que tenim des de l’obertura de Vall Banc és que tot està funcionant amb força normalitat”, i va destacar que els clients ja podet accedir als seus comptes de manera progressiva, tal com es va informar. El ministre va detallar que a dia d’avui “ja estan alliberats” els comptes corrents, els comptes d’estalvi, els productes de renda fixa i els plans d’inversions. Encara faltarà l’accés als comptes de renda variable i a productes més complexos. Pel que fa al control de l’entitat que exercirà JC Flowers, Cinca va apuntar que serà “aviat” i que la companyia està ultimant els tràmits de l’AREB.
RECURSOS CONTRA LA DECISIÓ DE VENDRE VALL BANC
La Batllia va admetre ahir a tràmit tres recursos contra la resolució de l’AREB del 21 d’abril que feia referència tant a la venda de Vall Banc al fons d’inversió nord-americà JC Flowers com al traspàs de capitals dels clients considerats lícits de BPA a la nova entitat. Els recursos van ser presentats pels germans Cierco –i les seves societats–, antics directius de BPA com ara Joan Pau Miquel i altres persones relacionades amb l’entitat.