Naturlandia acumula un deute d'11 milions d'euros
El comú renegociarà amb els bancs per passar deute a llarg termini. El 6 de juliol hi haurà una reunió de poble per explicar la situació
El deute de Naturlandia és d’onze milions d’euros, segons va dir ahir el cònsol major de Sant Julià, Josep Vila. La xifra surt de sumar els vuit milions d’euros de deute acumulat als prop de tres milions que s’han afegit a través de reconeixements de deutes amb proveïdors. Tot i la situació, Naturlandia està fora de la franja que l’obligaria, segons la Llei de societats, a dissoldre’s. Això es va aconseguir gràcies a l’ampliació de capital social de cinc milions, subscrita pel comú, que permet donar aire al parc. La Llei de societats estableix que quan, a conseqüència de les pèrdues, el patrimoni net (que entre altres conceptes surt de la resta entre capital social i les pèrdues) que té una societat és inferior al 50% del capital social, la societat s’ha de dissoldre. Aquesta era la situació de Naturlandia el 2014, quan el patrimoni net de la societat era de vuit milions i el capital social, de 17. Això significava que el patrimoni net era només el 47% del capital social. Amb els cinc milions de l’ampliació el capital social va arribar als 22 i el patrimoni net és d’11,5. Aquests tres milions i mig que va augmentar el patrimoni surten de posar d’un costat els cinc milions que aporta el capital social als quals se’ls ha de restar el milió i mig de pèrdues del 2015. Com que augmenten les dues magnituds la relació entre patrimoni i capital social ha passat a ser del 52%, superant en un 2% el límit que marca la llei. Segons Vila, “seguim estant a l’UVI però el pacient millora”.
Renegociar el deute
Vila va explicar que el principal problema es troba en la part de deute vinculat a pòlisses de crèdit amb els bancs. Seria d’aproximadament cinc milions i Naturlandia és incapaç de fer-hi front. Per aquest motiu, el comú renegociarà amb els bancs per intentar passar el deute a llarg termini. Per aconseguir aquest objectiu s’està treballant en un pla de viabilitat per al parc i convèncer els bancs que s’aplicarà i funcionarà. Les pòlisses de crèdit es renoven cada any i és potestat de les entitats decidir si ho fan. El cònsol va incidir que s’hauran de renovar “perquè Naturlandia no pot pagar”. L’altra part a curt termini són els deutes a proveïdors, que podrien ser de prop d’un milió. El comú és conscient que durant el 2016 s’hauran d’anar fent aportacions per tapar els forats mentre es desenvolupa el pla de viabilitat i s’intenta traslladar a llarg termini els retorns de deute.
Vila va presentar dimecres els resultats de l’auditoria de Naturlandia als accionistes. L’informe posa en dubte la “viabilitat” del parc si no s’aconsegueix renegociar els venciments. Al mateix temps, els auditors van avalar l’operació feta pel comú anterior on es va fer l’ampliació de cinc milions d’euros del capital social. Aquests diners es van aportar a compte del deute que Naturlandia tenia amb el comú lauredià, situació que va fer posar en dubte la legalitat de l’operació.
El comú explicarà la realitat de Natulandia als ciutadans lauredians en una reunió de poble que, en principi, està prevista per al 6 de juliol. El cònsol preveu mostrar quin és l’estat de la situació i explicar quines són les vies per redreçar-la.
El cònsol major va indicar que s’està fent un pressupost detallat de cada partida i saber que costa cada part del parc i al mateix temps establir què s’ingressa en cada àrea. S’ha fet “un programa que lliga els pressupostos de Naturlandia amb el del comú, per poder presentar una comptabilitat consolidada”. L’anàlisi de gestió l’està fent KPMG estudiant “cadascun dels circuits de decisió en el parc i els processos que es porten a terme”. La previsió és que aquest treball de KPMG estigui finalitzat a l’octubre i serà la guia “per establir” les grans decisions a prendre.