Consulta
Més de 7.000 firmes a favor que els residents puguin votar a les comunals
El propòsit és aconseguir-ne 10.000 per presentar-les després als partits polítics
Un any després de començar a buscar firmes, la plataforma que recol·lecta signatures per reclamar que els residents puguin votar a les eleccions comunals n’ha aconseguit més de 7.000, va explicar el portaveu de la iniciativa, Joseba Imanol, al Diari. D’aquestes, però, no va poder precisar, perquè no s’ha actualitzat aquest detall del recompte, quantes firmes són ara mateix d’andorrans i quantes d’estrangers. Segons la legislació, per poder presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) la proposta ha de tenir el suport del 10 per cent del cens electoral, unes 2.500 persones amb nacionalitat andorrana. Aquest, però, no és l’objectiu de la plataforma, que en vol recollir 10.000 per després entregar-les als partits polítics que tenen representació al Consell General, va precisar Imanol.
Estimen que en un parell de mesos hauran recollit les firmes que s’han fixat. De moment, n’haurien recollit més de 7.000, però aquesta xifra seria superior perquè les dels dos darrers mesos encara no les han comptat, va detallar Imanol.
Aquestes firmes les estan recollint a la sortida de la CASS, on van acompanyades d’una petita enquesta. Entre altres qüestions, pregunten als que les responen si estan d’acord que votin els estrangers residents al país. “El 90% dels andorrans que han respost han dit que sí que estan a favor que votin els residents”, va afirmar Imanol. En aquest sentit, va argumentar que hi ha molts andorrans els pares dels quals són nascuts en altres països i, per això, no poden votar tot i fer molts anys que viuen al Principat. “Els residents estan pagant els seus impostos i han de tenir els seus drets, com a tots els països democràtics”, va ressaltar.
A la proposta que presenten, els residents podrien votar a les eleccions comunals (no a les generals), com es fa en altres països com ara Espanya, França o Alemanya. “Han de poder elegir el cònsol, ara no tenen dret d’opinió”, va dir molest Imanol. D’altra banda, va assegurar que en la majoria dels països europeus el dret de vot a les eleccions municipals s’assoleix quan l’immigrant fa cinc anys que viu a la ciutat. Per la seva part, en el qüestionari d’aquí pregunten quants anys creuen que han d’estar vivint els residents i ofereixen un ventall que va d’un a deu anys. “Es defensarà la que tingui més percentatge”, va concloure Imanol.