Mercat Laboral

Govern apuja els ajuts a empreses per a contractes indefinits

El Govern augmenta els ajuts econòmics a les empreses que contractin desocupats i els ofereixin un lloc estable

Govern apuja els ajuts a empreses per a contractes indefinitsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern incrementarà els ajuts econòmics a les empreses que ofereixin contractes indefinits als usuaris del Servei d’Ocupació. Així ho va anunciar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en presentar els canvis als programes per fomentar l’ocupació per a aquest any. Ho va fer acompanyat de la secretaria d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll.

Així, el programa adreçat a fomentar la contractació indefinida passarà a atorgar una subvenció a l’empresa de 250 euros al mes fins a un màxim de 15 mesos –fins ara eren 150–. En el de foment de l’ocupació i la formació es mantindrà l’ajut de 550 euros al mes durant sis mesos, però si a partir de llavors es fa contracte indefinit hi haurà un ajut de 250 euros al mes durant mig any, 100 més del que s’estava donant ara.

Segons Espot, la raó del canvi respon a la voluntat d’intentar evitar un “augment dels contractes eventuals. Fins ara no havia passat però des dels sindicats ens han alertat que podria passar”. A banda d’augmentar l’ajut a l’empresari que ofereixi un lloc de treball estable, l’altra gran novetat és que els dos programes per fomentar l’ocupació d’enguany s’adrecen als col·lectius sensibles: majors de 45 anys, joves d’entre 18 i 25 per als que sigui la primera feina i aturats de llarga durada, que faci més de sis mesos que estiguin inscrits al Servei d’Ocupació. A més, s’escurça el termini de dies inscrits al servei per poder accedir a un dels programes.

Pel que fa al programa específic per a la contractació de joves de 16 a 20 anys, s’augmenta l’ajut econòmic a les empreses que ofereixin un lloc estable o de més de sis mesos –passa de 275 a 400 euros al mes–. En el cas de millorar l’ocupabilitat a través del sector públic, s’afegeixen a l’administració les entitats sense ànim de lucre com a beneficiàries. Tot i l’augment dels ajuts, el pressupost que destinarà el ministeri a aquests programes caurà fins als 2,7 milions, un 15% menys que l’any passat. “S’ha adaptat la partida a la quantitat liquidada l’any passat”, va justificar el ministre.

Espot també va presentar les línies estratègiques marcades per millorar el Servei d’Ocupació. “Es passarà d’un perfil de gestor a tècnic consultor, donant un servei més especialitzat i individualitzat”, va concretar. Així, es mirarà de fer un seguiment més cas per cas, fet que implicarà una reformulació dels processos interns. “És possible fer-ho ara, que són 500 aturats, no quan eren 1.300”, hi va afegir. La reforma del servei va lligada a un canvi legislatiu que s’està treballant i que podria ser presentat a principi de l’any vinent als agents socials i econòmics.

OCUPACIÓ EN ZONES ALLUNYADES

El ministre Xavier Espot va lamentar que el programa per fomentar l’ocupació en zones allunyades no ha rebut la resposta esperada i que cal millorar-ne la difusió. Amb els nous canvis, s’augmenta a 200 euros l’ajut mensual per a les empreses durant un màxim de 12 mesos. També creix el salari –de 1.100 a 1.150 euros–. Paral·lelament es mantindrà l’ajut econòmic pel treballador per poder-se desplaçar.

PLA DE QUATRE ANYS PER A LA INSERCIÓ DELS DISCAPACITATS

El ministeri d’Afers Socials ha dissenyat una estratègia, de quatre anys, per afavorir la inserció de les persones amb discapacitat. Inclou les aportacions fetes per les entitats que formen part del Conadis.

Entre les valoracions fetes per la comissió nacional de valoració i les persones que cobren una pensió d’invalidesa de la CASS, l’executiu calcula que més de 3.745 persones en edat laboral tenen alguna discapacitat, xifra que suposa el 4,7% de la població. Manquen dades, però, de quin percentatge estaria desocupat.

El pla presenta, per a aquests dos primers anys, diferents accions: promoure que les persones s’inscriguin al Servei d’Ocupació de forma normalitzada, engegar itineraris d’orientació laboral personalitzats, habilitar un telèfon d’atenció i informació laboral per resoldre dubtes i engegar campanyes de sensibilització social, entre altres. Per a les empreses es preveu algun reconeixement, encara per determinar, i la creació d’una xarxa d’empreses responsables.

Es farà un pla de seguiment periòdic mitjançant indicadors i un informe anual a càrrec de la Conadis. Paral·lelament es crearà una comissió tècnica de seguiment formada pels departaments d’Afers Socials, Ocupació i Treball, el SAAS i l’escola Nostra Senyora de Meritxell.

tracking