Comunicació

Mor als setanta anys l'exlocutora Mònica Garal

Va conduir i presentar programes de ràdio dels anys setanta als noranta

Mor als setanta anys l'exlocutora Mònica GaralARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Mònica Garal Torres, locutora i conductora de programes a Sud Radio i Ràdio Nacional d’Andor­ra, va morir diumenge als 70 anys a conseqüència d’una malaltia. Garal, coneguda amb el nom professional de Carole, va ser locutora a Sud Radio durant la dècada dels setanta fins que va deixar d’emetre, l’any 1981. Posteriorment va col·laborar amb el Diari d’Andorra i quan Manel Sansa va impulsar el projecte de ràdio i televisió nacional es va convertir, als anys noranta, en la conductora del programa de ràdio matinal –que va ser dels més escoltats a l’època– i més tard va ser nomenada directora de programes.

L’exdirector de l’ens públic –i cosí germà de Garal– rememora com la comunicadora va haver d’aprendre a fer ràdio en català després de parlar en francès davant del micròfon durant tota l’etapa l’etapa professional a Sud Radio. “Va haver d’esforçar-se molt per expressar-se en català, tot i que fos andorrana”, afirma, i hi afegeix que tot i ser “el que més li va costar se’n va sortir satisfactòriament”. Ho confirma el també exdirector d’RTVA Gualbert Osorio, que destaca el “domini absolut del català i el francès” que tenia Garal, a qui defineix com “una gran professional”. El periodista assegura que aconseguia “connectar amb l’audiència” perquè “conduïa i comunicava perfectament bé”.

Un mestratge que sorgia de la passió per la feina, tal com recorden els que van treballar amb ella. L’exdirector d’RTVA Enric Castellet recalca com d’“engrescadora” era l’etapa que va compartir amb Garal a mitjan dècada dels setanta a Sud Radio. “Hi dedicàvem molt temps, moltes hores”, narra, i assenyala com la locutora “feia uns programes que eren especials per a molta gent”. Castellet lloa el “bon ambient, el bon tarannà, les ganes de treballar i la il·lusió dels que ens dedicàvem a la radiodifusió” a l’època. Josep Rabadà, que va treballar amb Garal als anys setanta com a tècnic de manteniment, subratlla que la comunicadora “serà ben recordada per ser la veu de l’STA”, ja que va ser qui va gravar els missatges d’Andorra Telecom.

Rabadà diu que la de Canillo era una dona “molt dolça, oberta i casolana” que tenia “una veu molt especial”. Castellet tampoc dubta a l’hora d’asseverar que “serà molt recordada” per la gent que va escoltar “una veu molt sensual i molt reconeguda”. Osorio defineix Garal com una persona “molt polifacètica, agradable, molt simpàtica i oberta, que sempre tenia una paraula afectuosa”. “Era molt viva, alegre i espontània”, expressa Sansa. Amb “molt caràcter”, manifesta el cosí, que “a Andorra i al sud de França serà recordada com a Carole”.

tracking