Investigació judicial
Tres escorcolls a Andorra per un cas de corrupció a Espanya
Efectius de la guàrdia civil i la policia han regirat un domicili i dues oficines vinculats a l’‘operació Termyca’ contra la corrupció municipal
Agents de la guàrdia civil i de la policia andorrana, encapçalats per la batlle Canòlic Mingorance, van dur a terme tres escorcolls a Andorra relacionats amb l’operació Termyca contra suposada corrupció en diferents ajuntaments. Les inspeccions van tenir lloc en un domicili i dues oficines relacionats amb un andorrà antic soci de la consultora catalana Efial. La petició la va fer la justícia espanyola a través d’una comissió rogatòria amb la intenció de buscar proves respecte als suposats vincles d’Efial amb Andorra.
La guàrdia civil va detenir ahir dotze persones i va fer escorcolls o requeriments d’informació en 23 ajuntaments de deu províncies de l’Estat veí. La policia espanyola sospita que la consultora oferia als ajuntaments catalans, majoritàriament governats per Convergència i Unió, serveis per optimitzar els recursos. Concretament se’ls acusa d’haver creat en els ajuntaments societats públiques fictícies. Aquesta pràctica permetia desviar fons del consistori cap a les societats públiques suposadament falses i posteriorment els diners acabaven a Efial.
L’operació està comandada per les fiscalies antifrau de Madrid i Barcelona, que han sol·licitat al jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell que es practiquin les diligències. L’origen del cas prové de les denúncies de consellers municipals de diferents poblacions afectades. L’operació s’ha anomenat Termyca perquè molts dels ajuntaments implicats es troben prop de la central tèrmica d’Ascó. Concretament Tortosa, Ascó, Vandellòs i l’Ametlla de Mar.
Exalcaldes detinguts
Entre els detinguts es troben l’exalcalde d’Anglès Josep Manel Bassols i el de l’Ametlla de Mar Andreu Martí. També s’ha arrestat el president d’Efial, Antoni Martos, i diferents responsables de la consultora, així com de l’empresa que la va absorbir enguany Control de Gestión de Ingresos (CGI). Per últim, entre els dotze detinguts hi ha dos funcionaris municipals. La fiscalia anticorrupció els acusa d’alterar concursos i subhastes, de blanqueig de capitals i de suborn.
Fonts properes al cas van explicar que el vincle amb Andorra prové del fet que un financer del país va comprar una part d’Efial com a soci capitalista. Per controlar la inversió va ser designat com a conseller delegat però sense participació activa a l’empresa. L’any 2014, quan la societat va negociar per ser comprada per CGI va vendre la seva participació. L’únic trànsit de diners amb Andorra estaria relacionat amb la compra i la posterior venda d’una part de les accions d’Efial. La comissió rogatòria demanava aquestes actuacions, però sense cap imputació per al financer. Cal esperar les actuacions derivades del registre per part de la policia espanyola.
La generalitat acusal ministre
La consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, va acusar ahir el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, de ser “l’autor intel·lectual” de l’operació Termyca, insinuant que es tracta d’una jugada conspirativa més per trobar casos de corrupció a Catalunya, amb referència a les converses que va mantenir el ministre amb l’exdirector de l’oficina antifrau de Catalunya. Munté va ressaltar que “són circs mediàtics que no acaben en res” i “és d’escàndol i de nul·la qualitat democràtica que es facin detencions anunciades als mitjans abans que es duguin a terme. Això no és una novetat, a aquesta manca de respecte envers la presumpció d'innocència”.
REQUERIMENT DE DOCUMENTACIÓ A L'AJUNTAMENT DE LA SEU
L’ajuntament de la Seu d’Urgell va tornar a aparèixer ahir vinculat a Efial. Al març el diari espanyol El País va publicar que el consistori havia fet adjudicacions de fins a 500.000 euros entre el 2007 i el 2014 en concepte de diferents treballs, tots per valor de menys de 18.000 euros, un import pel qual no és necessari fer concurs públic. Ahir, el jutjat del Vendrell va enviar un requeriment de documentació a la corporació. En un comunicat van explicar que tenen “total voluntat de col·laboració” i van assegurar que tots els contractes amb Efial “s’havien tramitat correctament”.
Des de l’oposició, Compromís per la Seu va denunciar que al ple municipal de l’abril es va arribar a un acord per no tornar a contractar aquesta consultoria, però que l’executiu encapçalat per Albert Batalla (Convergència) l’havia incomplert aquest mateix dilluns amb una nova adjudicació de 5.000 euros a la junta de govern local. Un extrem que el mateix Batalla va desmentir en assegurar que “ni tan sols era al municipi” i que “és un treball que ja estava previst” amb anterioritat. També va exposar que en total les contractacions pujarien fins als 600.000 euros, 200.000 dels quals haurien estat subjectes a concursos públics.