Sistema financer

Declara l'advocat que podria estar vinculat al càrtel de Sinaloa

La Batllia ha inculpat el lletrat per moure desenes de milions de dòlars en tres mesos amb possibles lligams al càrtel de Sinaloa

Declara l'advocat que podria estar vinculat al càrtel de SinaloaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’advocat mexicà inculpat per la Batllia en el cas BPA va declarar ahir voluntàriament davant Canòlic Mingorance sobre les acusacions d’haver mogut diners a Banca Privada d’Andorra que podrien tenir l’origen en el blanqueig provinent del càrtel de Sinaloa. Dins del sumari es recull que el lletrat va fer moviments de 42 milions de dòlars en només tres mesos en comptes de BPA. Els informes policials relaten les possibles vinculacions de l’inculpat amb el narcotràfic mexicà i concretament amb el càrtel de Sinaloa. També estava citat a declarar el gestor de les operacions, que també es troba en situació d’inculpat per aquest afer. El cas del lletrat mexicà és una de les causes separades de la principal en l’afer BPA. A més, també està inculpada una exalt càrrec de l’entitat.

Un dels moviments més sospitosos és la compra de dos avions a través d’un préstec back to back. Aquest tipus de crèdits es fan quan una persona té suficients diners per adquirir un bé, però opta per adquirir-lo a través d’un crèdit que està totalment garantit perquè té dins del mateix banc suficients fonts per retornar-lo directament. Les operacions back to back, segons relata l’informe policial, són típiques en el blanqueig de capitals perquè des del moment que la compra es fa a través d’un crèdit el rastreig de l’origen dels diners és molt més difícil. Els diners de l’inculpat es troben actualment bloquejats a Banca Privada perquè no van superar l’anàlisi de PricewaterhouseCoopers.

Diverses fonts van explicar ahir que el lletrat va defensar la seva innocència en la declaració, tot afirmant que els diners que tenia provenen dels seus ingressos professionals a Mèxic. Va indicar que el moviment entre comptes de BPA dels 42 milions s’explica per dos motius. Segons aquesta versió, existia un compte a l’entitat des del 2007. L’any 2010, davant el temor que s’hagués produït una fuita d’informació a Mèxic, es va plantejar al banc una fórmula per canviar la ubicació d’uns fons que estaven en valors. L’advocat va relatar que BPA va crear quatre societats andorranes de les quals era el beneficiari últim però no el titular. Aconsellat pels seus assessors el lletrat va optar per desfer aquest sistema i demanar que es creessin societats holandeses. Segons aquesta explicació, existia un problema successori per accedir als diners en cas d’herència. Aquest canvi de plantejament és el que hauria provocat, segons l’inculpat, que hi hagués un moviment intern de 42 milions de dòlars en tan sols tres mesos.

Respecte a la compra de dos avions amb un préstec back to back, l’explicació del mexicà és basa en el fet que la remuneració que li estaven donant els diners invertits era molt més alta que els interessos que li demanava el banc per prestar-li els diners. Per aquest motiu, hauria optat per demanar un préstec, protegit per la garantia dels seus propis fons, amb la intenció que el rendiment del que tenia invertit era clarament superior al que abonava d’interessos.

L'EXALCALDE DE L'AMETLLA TÉ 1,5 MILIONS SOSPITOSOS BLOQUEJATS A BANCA PRIVADA

La guàrdia civil va enviar una comissió rogatòria (imatge al costat) a la Batllia el 2015 on identificava l’exalcalde de l’Ametlla de Mar Andreu Martí García com a titular real del compte d’una societat panamenya anomenada Cafar Real Corporation on s’havien traspassat el fons de la societat, ja extinta, Hebble International Corporation. Els fons haurien arribat des del 2005 i el saldo del compte era d’1,5 milions d’euros. Martí és un dels implicats en l’afer de la consultora Efial per suposats assessoraments ficticis que haurien servit per desviar fons de l’ajuntament de l’Ametlla. El milió i mig d’euros ha quedat bloquejat dins de Banca Privada d’Andorra a causa que el compte no va passar la supervisió de PricewaterhouseCoopers. Martí estava imputat, en el moment de l’enviament de la comissió rogatòria, pels suposats delictes de prevaricació, malversació i blanqueig de diners. El jutjat del Vendrell va ordenar dijous l’ingrés a presó de Martí dins de l’operació Termyca per les suposades irregularitats en diferents ajuntaments vinculades a la consultora Efial. Li va ser imposada una fiança de 600.000 euros. Per les informacions filtrades la Batllia hauria bloquejat un total de 2,3 milions d’euros de Martí a Andorra després de la petició de les autoritats espanyoles. Martí es va negar a declarar un cop detingut basant-se que el cas està sota secret de sumari.

Declara l'advocat que podria estar vinculat al càrtel de Sinaloa

tracking